Linkovi

Srpska opozicija podeljena u vezi sa izlaskom na referendum o ustavnim promenama


Zajednička konferencija za medije Socijaldemokratije, Nove stranke i Građanskog demokratskog foruma
Zajednička konferencija za medije Socijaldemokratije, Nove stranke i Građanskog demokratskog foruma

Opozicija u Srbiji podeljena je u vezi sa predstojećim referendumom o promenama Ustava. Za bojkot su se do sada izjasnile partije okupljene oko Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke. Sličan stav imaju i Dveri, dok je grupacija predvođena Novom strankom, Socijaldemokratskom strankom i Građanskim demokratskim forumom pozvala pristalice da u nedelju izađu na referendum, ali da zaokruže "ne" promenama ustava:

"Ocena ovih stranaka koje su ovde prisutne jeste da te promene u ustavu ne donose poboljšanje čitavog pravosudnog sistema, već omogućavaju na skriven način cementiranje uticaja Srpske napredne stranke, jednim delom i vladajuće koalicije na pravosudni sistem. Čitava ideja te stranke je da se svi budući parlamentarni i predsednički izbori učine irelevantnim, jer onaj ko kontroliše pravosudne institucije, finansije i privredu zemlje, a da ne govorim o kontroli medija, ima apsolutnu kontrolu nas stvarnim životom", izjavio je predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je da su ove tri stranke predale liste kontrolora za predstojeći referendum, ali da se dogodila "prevara" Evropske unije, jer su dobile mesta za raspored kontrolora tek pred Badnji dan.

Sa druge strane, koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranka jprotiv je održavanja referenduma pod ovakvim uslovima.

Kako je nedavno izjavio lider SSP-a Dragan Đilas, oni ne priznaju legitimitet sadašnjeg saziva parlamenta, posebno oko tako važnih odluka. Prema njegovim rečima, za promenu ustava je potrebna dvotrećinska većina u skupštini, umesto sadašnjeg jednopartijskog, a odluka je, kaže Đilas, umesto u parlamentu doneta na partijskoj skupštini SNS.

Uz ocenu da građani nisu informisani o predstojećem referendumu, pokret Dveri je najavio da će pozvati sve građane Srbije da ne izlaze na referendum koji pokreće Narodna skupština u kojoj nema opozicije, jer, kako kaže lider Dveri Boško Obradović, taj referendum kao i aktuelni skupštinski saziv - nisu demokratski.

XS
SM
MD
LG