Linkovi

Opozicija najavila novi protest, vlast tvrdi da je spremna za izbore


Predstavnici opozicije u Skupštini Srbije (Foto: Fonet)

Novi protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u petak, 8. septembra sa početkom u 19 časova. Mesto okupljanja biće drugačije nego na prethodnim protestima - umesto na platou ispred Narodne Skupštine, tehnički organizatori protesta – proevropska opozicija - pozvala je građane da se okupe ispred zgrade Vlade Srbije.

Planom je predviđeno da se sa te lokacije okupljeni upute ulicom Kneza Miloša, potom Bulevarom Kneza Aleksandra Karađorđevića, do televizije Pink.

Predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović je, obazlažući putanju najavljenog protesta, rekao da je kao cilj izabrana TV Pink jer, kako je naveo, ona nije promenila svoju politiku izveštavanja, što je jedan od zahteva protesta.

„Ova televizija, čije ukidanje sa nacionalne frekvencije tražimo, ne samo da nije promenila uređivačku politiku punu mržnje i nasilja nakon tragedija u Mladenovcu i OŠ "Vladislav Ribnikar", već je počinjanjem novog rijaliti programa, kao i novim i uvredljivim spotovima protiv nepodobnih javnih ličnosti i opozicionih poltičara nastavila širenje mržnje u našem društvu“, naveo je Lazović, podsećajući da se zahtev za ukidanjem nacionalne frekvencije odnosi i na televiziju Hepi.

Različiti stavovi vlasti i opozicije o prisustvu obezbeđenja u Skupštini tokom vanrednog zasedanja

Tokom dvodnevnog vanrednog zasedanja Parlamenta primećeno je prisustvo većeg broja pripadnika policije koji su razdvajali poslanike vlasti i opozicije. Predsednica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ Marinika Tepić je u sredu na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter, objavila snimak na kom se vidi da njoj i poslaniku kluba „Moramo“ Đorđu Miketiću obezbeđenje, navodno, ne dozvoljava da prođu do vrata koja vode do dela skupštinskog Plenuma gde sede poslanici vlasti.

Taj potez predstavnici opozicije ocenili su kao skandalozan.

„Ja sam poslanik u četvrtom mandatu. Nikada kordon policije nije ušao u Narodnu Skupštinu, da sprečava narodne poslanke u obavljanju poslaničkih zadataka i da se kreću kroz Narodnu Skupštinu. Nikada na onakav način režim Aleksandra Vučića nije čuvao sam sebe.“, rekao je tim povodom poslanik Demokatske stranke Srđan Milivojević.

Milivojević: Kordon policije nikada pre nije ušao u Skupštinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

S druge strane, na konferenciji za medije održanoj desetak minuta nakon konferencije opozicije, poslanica Srpske napredne stranke Marina Raguš je rekla da su predstavnici policije mirno stajali i sprečavali direktan sukob između poslanika opozicije i vlasti i ministara koji su bili prisutni.

„Zašto smo to uradili? To nam je obaveza. Jer ta policija koja je ovde i časno radi svoj posao štiti sve poslanike, to im je obaveza. Juče su ovde bili pripadnici Jedinice za zaštitu objekata kojima je posao da štite objekte i sve ličnosti u tim objektima. Još jedan razlog zašto je policija bila u sali - u zakonom propisanom formatu - jeste činjenica da su poslanici opozicije, kada je predsednik Republike bio u sali, nasrnuli na samog predsednika i pokušavali da se fizički obračunaju sa njim“, navela je Raguš.

Raguš: Policajci sprečavali sukob poslanika opozicije i vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Ona je podsetila na sednicu Parlamenta održanu 2. februara, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslanicima predstavljao Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Kosovom, prilikom čega su se poslanici opozicije i vlasti gurali i koškali ispred klupe u kojoj je sedeo.

Opozicija traži izbore do kraja godine, SNS ih želi „odmah i sad“

Pre početka dvodnevnog vanrednog zasedanja Skupštine Srbije, poslanici opozicije su saopštili da zahtevaju hitno raspisivnje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i da se oni održe do kraja godine zbog, kako su tom prilikom naveli, činjenice da vlast nije ispunila nijedan od zahteva protesta Srbija protiv nasilja.

Nakon toga započeli su opstrukciju rada Parlamenta što poslanica SNS Marina Raguš vidi kao „klasičan politički autogol“ i kaže da je suštna te akcije da se protesti idalje drže u životu. Naglašava – SNS je za izbore spremna.

„Izbori će biti onog momenta kada opozicija odluči da sedne za sto. Predsednik Republike već nekoliko meseci poziva opoziciju da se dogovore i oko uslova i oko termina. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je o zahtevima opozicije obavestio i Vladu i predsednika i u najkraćem mogućem roku dobićete odgovor na te zahteve. SNS želi izbore odmah i sad i onda ćete imati prilike da vidite šta će građani reći na tim izborima.

Poziv opoziciji da „sedne za sto“, predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović vidi kao „finese koje SNS svakodnevno izbacuje“ i naglašava da se u Srbiji događa velika društveno - politička kriza.

„Naš zahtev je jasan - izbori za Beograd i Republiku do kraja ove godine. Imaju li oni odgovor na to pitanje ili ne?“, upitao je Lazović u razgovoru za Glas Amerike.

Govoreći o izbornim uslovima, Lazović za Glas Amerike kaže da će tražiti pomoć Evropskog parlamenta, ai naglašava da za demokratiju i slobodne medije građani Srbije moraju da se izbore sami.

Radomir Lazović, predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi
Radomir Lazović, predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi

„Učestvovaćemo u svim procesima u kojima možemo da dobijemo pomoć Evropskog parlamenta. Mi učestvujemo i u međupartijskom dijalogu. Imamo dobru saradnju i sa svim opozicionim organizacijama sa kojima smo i nastupili prema evropskim parlamentarcima. Dakle, mi ćemo, što je do nas, učiniti sve ali ja mislim da je poenta da se mi, građani Srbije, moramo izboriti za demokratiju u Srbiji i da pomoć koju možemo da očekujemo od EU nije neki spasitelj. Nema nama spasitelja, mi smo spasioci sami sebi i mi sami moramo da se izborimo za to da u Srbiji budu i slobodni mediji i fer izbori.“, zaključio je Lazović.

Milivojević: Da li Srbija treba da bude balkanska Kolumbija ili moderna evropska država?

Na konferenciji za medije opozicije poslanik Srđan Milivojević pokazao je primerak nedeljnika NIN na čijoj se naslovnoj strani nalazi priča o tome kako su advokat i član Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, branilac prvooptuženog za Jovanjicu Predraga Koluvije i Aleksandar Papić, suvlasnik tabloida Objektiv navodno pokušali da podmite nedavno smenjenog načelnika odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića koji je otkrio plantažu marihane na poljoprivrednom imanju Jovanjica.

U mojim rukama vidite naslovnu stranu nedeljnka NIN koja je dovoljna da padne Vlada u svakoj demokratskoj i civilizovanoj zemlji. Ovo je najbolja pozivnica za sve one koji se kolebaju – da li da dođu na protest Srbija protiv nasilja ili one koji razmišlaju da li Srbija treba da bude balkanska Kolumbija ili moderna evropska država“, zaključio je Milivojević.

Opozicioni poslanici Nebojša Zelenović i Srđan Milivojević
Opozicioni poslanici Nebojša Zelenović i Srđan Milivojević

Protesti „Srbija protiv nasilja" širom zemlje organizovani su posle dva masovna ubistva na području Beograda u kojima je život izgubilo devetnaest osoba (19) - mahom dece i mladih osoba.

Građani koji se okupljaju traže odgovornost aktuelnih vlasti Srbije zbog, kako tvrde, ambijenta koji je doprineo do porasta nasilja u zemlji.

Zahteva se smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se ukidanje listova, televizijskih programa i frekvencija medijima koji promovišu nasilje i govor mržnje.

Takođe, među zahtevima je i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

XS
SM
MD
LG