Linkovi

Ponovo izrada Zakona o radu


Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić u razgovoru sa predstavnicima sindikata i Unije poslodavaca

Samo što je Zakon o radu bivšeg ministra privrede Saše Radulovića skinut sa dnevnog reda – najavljeno je donošenje novog ili izmena postojećeg Zakona o radu do kraja juna.

Zakon o radu ostaje na stolu - potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić razgovorali su danas sa predstavnicima poslodavaca i sindikata upravo o Zakonu o radu.

Samo što je Zakon o radu bivšeg ministra privrede Saše Radulovića skinut sa dnevnog reda – najavljeno je donošenje novog ili izmena postojećeg Zakona o radu do kraja juna.

Na današnem sastanku potpredsednika Vlade i ministra trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića sa predstavnicima poslodavaca i sindikata dogovoreno je formiranje radne grupe koja će pripremati Zakon o radu. Ovim je ujedno, po oceni Ljajića, uspostavljen nov socijalni dijalog:

"Najmanje što možemo jeste da vodimo intenzivan socijalni dijalog i da probamo da argumentima dođemo do najboljih mogućih rešenja. Nemoguće je da imamo stopostotnu saglasnost oko važnih odredbi tog zakona, ali biće ispoštovani svi socijalni partneri i pokušaćemo da kroz jednu konstruktivnu raspravu dođemo do tih rešenja. To važi i za Zakon o stečaju i Zakon o privatizaciji."

Današnjem sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, a na konferenciji za novinare posle razgovora predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je istakao da će poslodavci insistirati da novi zakon o radu bude usaglašen sa pravilima Evropske unije kako se u procesu pregovora on ne bi ponovo menjao:

"Mi se ovoga puta nadamo da ćemo dobiti jedan zakon koji će, sa jedne strane da uvaži stvarnost, a druge strane da bude okrenut ka Evropi. Nadamo se da će to biti zakon koji će i strani investitori i svi ostali da prihvate kao jedan značajno bolji zakon koji će urediti svet rada i svet kapitala."

Zadovoljstvo započetim razgovorima izneli su i predstavnici sindikata – izražavajući nadu da će zakon o radu biti prihvatljiv za sve strane, oni ističu da je dobro što se zna šta je predmet pregovora, šta je cilj Zakona o radu i zašto se on menja. Sindikati će pokazati da su konstruktivni i da su spremni da rade na novom Zakonu o radu, poručili su danas predstavnici sveta rada.
XS
SM
MD
LG