Linkovi

Dačić: Za napredak ključna tri poglavlja


Direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson i premijer Srbije Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu
Direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson i premijer Srbije Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu

Srbija bi do kraja godine mogla da otvori poglavlja 23 i 24 o pravosudju i bezbednosti, a da se brzo otvori i poglavlje 35 o Kosovu, ocenio je premjer Srbije nakon susreta sa zvaničnikom EK

U Beogradu je danas boravio direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije, a u razgovoru sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem istaknuta je važnost poglavlja o pravosuđu, bezbednosti i Kosovu.

Srbija bi do kraja godine mogla da otvori poglavlja 23 i 24 o pravosudju i bezbednosti, a da se brzo otvori i poglavlje 35 o Kosovu, ocenio je danas premjer Srbije Ivica Dačić. Posle razgovora sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom Dačić je poručio da će dalji nastavak u pregovorima sa EU zavisiti upravo od napretka u ovim oblasti:

"Bude li tu zastoja – biće zastoja i u pregovorima. Zato tom pitanju moramo da posvetimo maksimalnu moguću pažnju. Mi se nadamo da bismo do kraja godine možda mogli da otvorimo poglavlja 23 i 24."

Po rečima srpskog premijera za Srbiju je bitno da do sledeće međuvladine konferencije sa EU 25. juna vidi koja nova poglavlja može da pokrene – da li o kontroli finansija ili o obrazovanju i kulturi. Kako je istakao Danijelson proces pristupanja Uniji će zahtevati te-žak i naporan rad, a po njegovim rečima Srbiju sada očekuju skrininzi u brojnim poglavljima pregovora:

"Biće to težak rad sa fokusom na složenim reformama. Kratkoročno, razmenili smo stavove o važnosti normalizacije iz poglavlja 35 ali takodje i o važnosti vladavine prava, pravosudja i bezbednosti što je sadržano u poglavljima 23 i 24."

A u Briselu su šefovi četiri najjače poslaničke grupe, među kojima je i Jelko Kacin ispred liberala, uputili pismo Evropskoj komisiji u kome traže da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića ispostavi kao uslov prilikom otvaranja poglavlja 23 o pravosuđu u procesu pridruživanja.

U istom pismu koje je upućeno generalnom direktoru za proširenje Kristijanu Danijelsonu poslanici izražavaju zabrinutost zbog spekulacija da bi Radomir Marković, bivši šef Miloševićeve tajne policije, mogao biti pušten na slobodu u zamenu za saradnju sa tužilaštvom.
XS
SM
MD
LG