Linkovi

Radoičić na saslušanju negirao krivicu, tužilaštvo traži pritvor


ARHIVA - Milan Radoičić (Foto: RSE/video grab)
ARHIVA - Milan Radoičić (Foto: RSE/video grab)

Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić negirao je optužbe za izvršenje nekoliko krivičnih dela na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

U saopštenju VJT se navodi da je Radoičić saslušan zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

Radoičić je prošle nedelje, preko advokata Gorana Petronijevića, preuzeo odgovornost za napad kod mesta Banjska u kojem su ubijeni jedan pripadnik Kosovske policije i trojica napadača.

MUP Srbije danas je saopštio da je Radoičić priveden u Beogradu, da mu je određen pritvor od 48 sati i da je izvršen pretres njegovog stana . “drugih prostorija”

U saopštenju tužilaštva se dodaje da je nakon saslušanja sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predloženo da se "zbog opasnosti od bekstva", Radoičiću odredi pritvor.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju naglasila da je Kosovo rešeno da traži od Srbije da preda Radoičića, iako to vidi kao priličan izazov jer je Srbija, tvrdi, "sama režirala teroristički napad".

Radoičića su vlasti u Prištini označile kao organizatora napada u Banjskoj u kojem su ubijeni jedan policajac i trojica napadača. Premijer Kosova Aljbin Kurti tvrdi da je on imao podršku zvaničnog Beograda, što su vlasti u Srbiji i sam Radoičić negirale.

"Ja, Milan Radoičić, rođen 1978. godine u Peći, na Kosovu i Metohiji, zbog mnogobrojnih spekulacija ovim putem obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima dana 24. septembra došao na sever Kosova, u selo Banjska. Razlog vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima i zaštiti srpskog stanovništva", pročitao je advokat Goran Petronijević Radoičićevu izjavu četiri dana posle napada.

Radoičić je prethodno 30. septembra, kako je tada saopštio MUP Srbije, u svojstvu građanina dao izjavu "na okolnosti tragičnog događaja u mestu Banjska".

Posle napada na policiju, naoružana grupa je upala u manastir Banjska iz kojeg se kasnije povukla. Kosovska policija je vršeći uviđaj, kako je saopšteno iz Prištine, pronašla oružje i opremu u vrednosti od pet miliona evra.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija prethodnih dana su tražile od srpskih vlasti da sarađuje u istrazi kosovskih organa, kao i da Beograd ne gomila snage na granici sa Kosovom.

Milan Radoičić (u sredini), zajedno sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem (levo) i Milanom Radojevićem, bivšim gradonačelnikom Severne Mitrovice (desno) (Foto: AP/Darko Vojinovic)
Milan Radoičić (u sredini), zajedno sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem (levo) i Milanom Radojevićem, bivšim gradonačelnikom Severne Mitrovice (desno) (Foto: AP/Darko Vojinovic)

U saopštenju tužilaštva se navodi da je nakon saslušanja sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predloženo da se "zbog opasnosti od bekstva", Radoičiću odredi pritvor.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Milan R. se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje mu je isporučivano na teritoriji Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin.

On je potom "prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji Kosova", dodaje se u saopštenju.

Radoičićev advokat Petronijević je posla saslušanja rekao novinarima da su naoružani i uniformisani Srbi, za koje je Radojičić ranije priznao da ih je predvodio, "stavili eksplozinu napravu" na kamione kojima su napravili barikadu na putu u Banjskoj da bi zaustavili neku mašinu, ako pokuša da skloni barikadu.

Na pitanje da li je Radoičić oružje za naoružavanje te grupe kosovskih Srba dobijao u Beogradu, gde je ono stizalo iz Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Tuzle, kako je danas saopštilo Tužilaštvo, Petronijević je odgovorio da "ono što je tužilaštvo reklo, to je deo njegove (Radoičićeve) izjave".

Vahidin Muhić, direktor Federalne uprave policije Bosne i Hercegovine najavio je da će proveriti navode beogradskog tužilaštva.

“Federalna uprava policije poduzeti će aktivnosti koje se odnose na provjeru navoda o tome da je lice Milan Radoičić od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle. Već ujutro zatražit ćemo od organa Republike Srbije da nam dostave raspoložive informacije, a nakon čega ćemo poduzeti mjere i radnje iz naše nadležnosti”, rekao je Munjić, a prenosi N1 BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, dan pre hapšenja Radoičića, rekao u intervjuu za CNN, da će svi koji su učestvovali u napadu biti pozvani na odgovornost.

“Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela, a nađu se na našoj teritoriji. On je dostupan i na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao“, rekao je Vučić za CNN.

On je osudio ubistvo policajca, ali je više puta ponovio tvrdnju da je za nasilje i rast napetosti na Kosovu najdgovornija kosovska vlada.

Premijer Kurti je dan uoči hapšenja Radoičića rekao da je prošlonedeljni "teroristički napad" u Banjskoj bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova.

"Na osnovu oduzete dokumentacije Policija Kosova potvrdila je da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova putem koordinisanog napada na 37 različitih položaja. Usledilo bi uspostavljanje koridora ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama", napisao je Kurti na platformi X.

Vlasti Kosova: Čeka se međunarodna poternica

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju izjavila je da se čeka odluka Osnovnog suda u Prištini da zvanično zatraži "međunarodnu poternicu za teroristom Milanom Radoičićem", prenosi portal Kossev.

"Ministarstvo pravde Kosova ima obavezu da uputi zahteve suda drugim institucijama. U ovom slučaju, kada je u pitanju međunarodni poziv, čekamo da sud uputi zahtev za međunarodno pozivanje i odmah ćemo bez odlaganja postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja imamo", najavila je ona.

Hadžiju je naglasila da je Kosovo rešeno da traži od Srbije da preda Radoičića, iako to vidi kao priličan izazov jer je Srbija "sama režirala teroristički napad".

"Odlučni smo da tražimo predaju Radoičića Kosovu, da nastavimo sa suđenjem. Razumem da je to izazov, jer je sama Srbija režirala ovaj teroristički napad i ne radi se samo o jednoj osobi, kako je pokušao da kaže advokat teroriste Radoičića, već Srbija stoji iza ovog napada", predočila je ona.

"Takvi zločini", rekla je ona, "neće biti amnestirani, takvi zločini će dobiti institucionalni odgovor na osnovu zakona na snazi".

XS
SM
MD
LG