Linkovi

Vučić u razgovoru sa Lajčakom poručio da je Srbija spremna za dijalog i poštovanje dosadašnjih dogovora


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom (foto: FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom (foto: FoNet)

Specijalni izaslanik U za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u utorak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je tom prilikom poručio da je Srbija spremna za dijalog i za poštovanje svega što je do sada potpisano i dogovoreno.

Srbija se zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na Кosovu, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije posle ovog susreta i dodaje da je Vučić je još jednom detaljno upoznao Lajčaka sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra.

Uz nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata, Vučić je, kako se ističe u saopštenju, u razgovoru sa Lajčakom insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, a na sastanku se razgovaralo i o drugim važnim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Lajčak je u Beograd došao uoči sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija koji se održava 16. novembra u Briselu.

Posle susreta sa Vučićem i Petkovićem – Lajčak je izjavio da je u Beogradu razgovarao o napretku u dijalogu i potrebnim koracima za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Posle posete Kosovu, otputovao sam i u Beograd da se pripremim za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača. S predsednikom Vučićem i Petrom Petkovićem razgovarao sam o daljem putu u dijalogu i neophodnim narednim koracima za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji", napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks

Inače, Lajčak prošle nedelje posetio Prištinu gde je razgovarao sa zamenkom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem i predstavnicima opozicije.

XS
SM
MD
LG