Linkovi

Lajčak sa kosovskom opozicijom o nacrtu ZSO, uskoro i u Beogradu


Predstavnici kosovske opozicije na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom (foto: X/@MiroslavLajcak)
Predstavnici kosovske opozicije na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom (foto: X/@MiroslavLajcak)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi na Kosovu u sklopu pokušaja EU da pokrene dijalog, a planira uskoro da poseti i Srbiju kako bi razgovarao o narednim koracima, saopšteno je iz EU.

Lajčak je u ponedeljak doputovao u Prištinu, gde se sastao sa šefom kosovskog pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem sa kojim je razgovarao o implementaciji evropskog plana, a u utorak se sastao sa predstavnicima opozicije - liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, predsednikom Demokratske partije Kosova Memlijem Krasnićijem i Ljutfijem Haziriijem potpredsednikom Demokratskg saveza Kosova.

Na svom Iks nalogu, Lajčak je objavio da je imao "produkvitan dan na Kosovu i da je bilo dobrih razgovora o najnovijem razvoju u dijalogu i putu napred".

"Zahvalan sam mojim sagovornicima na aktivnoj ulozi i podršci", napisao je Lajčak.

Iz kosovske opozicije su se, međutim, čuli različiti komentari posle sastanka sa Lajčakom.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići naveo je da su od Lajčaka dobili garancije da nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji su predložili Evropska unija i Sjedinjene Američke Države neće biti van okvira Ustava Kosova.

Imali smo jedan dobar informativni sastanak oko procesa dijaloga uopšte, ali nismo pričali detaljno oko integralnog teksta asocijacije, pošto postoji neki embargo dok se razmotre komentari obeju strana i dok se ne dođe, ja verujem finalnog predloga teksta”, rekao je Krasnići.

Krasnići je naveo da trenutno ne može da kaže da li je nacrt statuta Zajednice srpskih opština prihvatljiv za Demokratsku partiju Kosova.

Pošto nismo videli integralni tekst ne mogu da kažem detaljno da li bi to bilo prihvatljivo, ali ja mislim da svaki plan koji je u okviru Ustava Republike Kosovo i koji ne kreira jedan novi nivo samoupravljanja ili izvršnih vlasti, mora da se posmatra pozitivno i da se potrudimo da idemo dalje”, rekao je Krasnići.

Ivan Vejvoda: Povesti Kosovo i Srbiju za ruku do normalizacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri takođe je rekao da nacrt statuta nisu videli, već da su o njemu samo razgovarali. On je rekao da se opozicija drži u mraku u vezi sa nacrtom statuta Zajednice srpskih opština..

Međutim, za razliku od Krasnićija i Hazirija lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je na sastanku sa predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom pročitao nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u celosti.

„Nacrt objašnjava sve mogućnosti koje Zajednica pruža opštinama sa srpskom većinom i građanima koji u njima žive. Podrazumeva se da se svaki put poziva na Ustav i zakone Kosova. U ovom nacrtu, nadležnosti opština se ne menjaju, tako da Udruženje ne preuzima nijednu od ovih obaveza. Svoje komentare daćemo nakon razmatranja od strane Ustavnog suda, jer uvod objašnjava da nacrt mora da razmatra Ustavni sud, a sve druge akte, svaku odluku u vezi sa stvaranjem Udruženja mora da pregleda Ministarstvo za lokalnu samoupravu, Vlada, a da ga odobri Ustavni sud”, rekao je Haradinaj.

Lajčak se u okviru dvodnevne posete Kosovu, a pre sastanka sa opozicijom sastao i sa predstavnicima ambasada zemalja Evropske unije. Dan ranije razgovarao je i sa prvim potpredsednikom Vlade Kosova Besnikom Bisljimijem.

XS
SM
MD
LG