Linkovi

U Srbiji preminulo 67 osoba, novozaraženih 8.187, Kon kaže završnica pandemije Kovida


Arhiva - Distribucija novih besplatnih maski N95 u Miligenu
Arhiva - Distribucija novih besplatnih maski N95 u Miligenu

U Srbiji je u protkla 24 sata, do subote u 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 umrlo je 67 osoba, a među 22.349 testiranih uzoraka registrovano je 8.187 novih slučajeva infekcije, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid-19.rs.

Na bolničkom lečenju je 4.547 pacijenata, od kojih je 191 na respiratoru.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da bismo imali 10 puta manje umrlih dnevno da je vakcinisano više od 80 odsto populacije. U završnici smo pandemije, dodaje Kon.

Dr Predrag Kon je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da smo izašli iz maksimuma novozaraženih koronavirusom i da ovo što se dešava čitavom svetu jeste završnica pandemijskog toka bolesti.

"U toj završnici normalno je da se popuštaju mere tamo gde ste uradili sve što je bilo moguće. Nemoguće je trajno nastaviti život sa ovakvim merama kakve su bile. Treba shvatiti da koronavirus nestati neće. On je opstao na planeti, to smo shvatili u junu prošle godine, kad su počeli da obolevaju vakcinisani u Izraelu, jasno je bilo da dolazi do proboja imuniteta, jer se radi o mrtvoj vakcini, ali niko nije očekivao da će tako brzo ići", rekao je Kon za RTS.

Kon očekuje da će kovid biti bolest za koju će se vakcinisati jednom godišnje kao kod gripa.

"To će iz epidemijske situacije da pređe u endemsku bolest gde će bolest i dalje postojati jer čovečanstvo nije našlo način da se izbori. Biće kontinent kao što je Afrika gde nema dvocifrenog broja vakcinisanih, virus će da cirkuliše i da se menja i vraćaće se nazad, kad se vrati – dočekaće ga imunitet populacije", ukazuje Kon.

On je rekao da bi Srbija imala 10 puta manje umrlih dnevno da je vakcinisano više od 80 odsto populacije.

XS
SM
MD
LG