Linkovi

U Crnoj Gori potvrdjena četiri slučaja “Omikron stelta”


Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu jer je u zemljama sa visokom stopom vakcinacije manji broj umrlih od koronavirusa
Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu jer je u zemljama sa visokom stopom vakcinacije manji broj umrlih od koronavirusa
Crnogorske laboratorije potvrdile su u petak da su registrovale četiri slučaja obolijevanja od novog soja koronavirusa Omikron BA.2 ili “Omikron stelt”, saopštile su zdravstvene vlasti.
Institut za javno zdravlje navodi da se Crna Gora “tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja”.

"Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da novi podsoj Omikrona BA.2 nije 'varijanta za zabrinutost', što znači da ne postoje trenutni dokazi koji ukazuju na to da će ova nova podvarijanta omikrona pogoršati prenos virusa, ozbiljnost kliničkog toka bolesti, efikasnost postojećih vakcina i djelotvornost opštih protivepidemijskih mjera", saopštili su iz IJZ-a.

U toj ustanovi navode sa navodi da je za sada izvjesno da je novi soj Omikron stelt “još zarazniji od prvobitnog Omikrona BA.1”.

"Broj novootktivenih slučajeva infekcije novim podsojem Omikrona BA.2 širom svijeta raste, za sada je 60 zemalja širom svijeta prijavilo nove slučajeve infekcije s pomenutom podvatrijantom, kao i zemlje regiona Srbija, Hrvatska, Slovenija", navode iz IJZ-a i dodaju da ga mogu detektovati svi do sada korišćeni PCR testovi.

Institut za javno zdravlje navodi da nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novih sojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost, uz apel građanima da se vakcinišu i prime svoju buster dozu u preporučenim intervalima, “jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti”.

“Zemlje sa manjim obuhvatom vakcinacije u populaciji imaju veću smrtnost i od Omicron soja SARS-CoV-2 što ukazuje na koristi od vakcinacije po zajednicu”, zaključili su u IJZ.

XS
SM
MD
LG