Linkovi

Posmatrači izbora u Srbiji: Podrivanje poverenja u izborni proces


Glasanje na biračkom mestu u Beogradu (Fonet)

Tokom celokupnog izbornog procesa i posebno izbornog dana, u Srbiji su zabeležene veće ili manje nepravilnosti, ali to, prema oceni domaćih i međunarodnih organizacija koje su nadgledale izbore, ipak nije moglo da utiče na konačne rezultate glasanja.

Na pitanje da li se izbori u Srbiji 3. aprila mogu oceniti kao fer i slobodni, šef Misije Evropske mreže za posmatranje izbora (ENEMO) Pjer Pejtie rekao je da njihove ocene "jasno govore o podrivanju poverenja u izborni proces" i naglasio da će konačna ocena ENEMO "biti u izveštaju za dva ili tri meseca".

"Kampanju su obeležile optužbe o zloupotrebi državnih resursa, zloupotrebi položaja, pritiscima na birače i tvrdnjama o netačnostima u biračkom spisku koje utiču na celokupno poverenje u proces. Vlasti odgovorne za kampanju i nadgledanje medija nisu u potpunosti osigurale jednake uslove za nadmetanje", rekao je Pejtie i dodao da misija ENEMO navodi da treba dugoročno rešavati pitanja dostupnosti medija, odgovornosti i transparentnosti izbora.

Pejtie je istakao da je zamagljivanje linije između stranke i države u suprotnosti sa međunarodnim standardima, dok je analitičarka izborne administracije Ana Mikeladze ocenila da je u procesu registracije birača generalno nedostajala transparentnost, i ukazala na zabrinutost u pogledu tačnosti biračkog spiska, pre svega u pogledu umrlih birača i navoda o "fantomskim biračima".

Mikeladze je navela primer referenduma iz januara ove godine na kome je bilo 7.500 birača više nego na izborima 3. aprila, bez, kako je rekla, jasnog razloga za ovo umanjenje, a zamenica misije ENEMO Maja Milikić je istakla je da su brojni sagovornici izrazili zabrinutost zbog pristrasne uređivačke politike u javnim i mnogim mejnstrim medijima.

CRTA: Atmosfera na izborima puna tenzija

Prema oceni predstavnika Posmatračke misije Crta, izborni dan u Srbiji bio je organizovan izuzetno loše, izborna administracija nije bila spremna, a izbori su protekli u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale i u fizičko nasilje.

Uz poziv građanima da se bore za svoje biračko pravo tako što će narednih dana podnositi prijave lokalnim izbornim komisijama ukoliko im je uskraćeno pravo glasa, šef misije Crta Raša Nedeljkov je istakao nekoliko zabeleženih problema - od kontinuiranog urušavanja biračkog procesa do usavršavanja izborne korupcije i ugrožavanja prava birača:

"Najčešće zabeležene nepravilnosti su vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova. Ono što je sasvim sigurno jedna od najvidljivijih stvari tokom jučerašnjeg izbornog dana, naročito u većim urbanim sredinama, pogotovu u Beogradu, jeste da nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 časova u Srbiji je na 11 procenata biračkih bilo birača koji su želeli da glasaju, a na nešto manje od polovine tih mesta im to pravo nije omogućeno", rekao je Nedeljkov.

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević je rekao da je Crta podnela sedam prijava policiji zbog takozvanog "bugarskog voza" i kupovine glasova - i to u Surčinu, Šapcu, Kuli, Majdanpeku, Žitorađi, Beočinu i Železniku.

OEBS: Rezultate da saopšti RIK

Uz poruku da bi pre nego što to učine kadidati zvanične podatke sa birališta trebalo da objavi odgovarajuće telo, kao što je Republička izborna komisija, članovi međunarodne posmatračke misije koji su pratili predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji su istakli da je niz propusta doveo do favorizovanja kandidata vladajućih partija.

"Podaci o odzivu birača se obično objavljuju vrlo brzo i više bih voleo da je to učinio RIK", izjavio je koordinator posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Kirjakos Hađijani i dodao da su neravnopravni pristup medijima, pritisak na zaposlene u državnom sektoru, neravnomernost u finansiraju kampanje i zloupotreba državih sredstava doveli do neravnopravnih uslova za učesnike izbora.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Tajs Rojten je izrazio žaljenje što RIK ne samo da nije objavila zvanične izbore, već je u nedelju uveče prestala da rad, dok je Brindis Haraldsdotir iz delegacije Parlamentarne skupštine OEBS ocenila da je neophodan nastavak reformi izbornog sistema, kao i bolja informisanost birača.

Šef posmatračke misije OEBS Daglas Vejk je izjavio da su nedavno u Srbiji usvojene promene izbornog sistema, ali da su potrebne dalje reforme, u vezi sa transparentnošću finansiranja kampanje, ravnopravnim pristupom medijima, odgovornošću za krivična dela počinjena tokom kampanje i samih izbora, kao i uključivanjem nevladninih organizacija.

XS
SM
MD
LG