Linkovi

Nenad Kulačin: Pretnje neće zaustaviti emisiju “Dobar, loš, zao”


Emisija "Dobar, loš, zao" koju vode Nenad Kulačin iz studija u Beogradu i Marko Vidojković putem Skajpa sa tajne lokacije
Emisija "Dobar, loš, zao" koju vode Nenad Kulačin iz studija u Beogradu i Marko Vidojković putem Skajpa sa tajne lokacije

Pisac, novinar i koautor emisije “Dobar, loš, zao” (DLZ) Marko Vidojković je relociran iz Srbije. Na preporuku Međunarodnog PEN centra koji je posle 30 i više pretnji procenio da je Vidojković u opasnosti, on se sa suprugom privremeno izmestio iz Srbije.

Međunarodni PEN centar se obratio vlastima u Srbiji sa zahtevom da sprovedu brzu i temeljnu istragu o pretnjama autorima DLZ, kao i da spreče i zaštite od pretnji pisce i novinare i javno osude te napade.

Drugi deo dvojca koji na portalu Nova S vodi emisiju DLZ Nenad Kulačin je iz privatnih razloga odbio da se iseli iz Srbije, a u razgovoru za Glas Amerike ističe da je cela priča dobila na snazi tek pošto su se umešale međunarodne organizacije.

Jedno pismo sa tim dokazima kroz šta smo sve prošli međunarodnim organizacijama je bilo dovoljno da shvate i da čoveka dislociraju. A mi danas govorimo o bezbednosti novinara kada je počelo suđenje pred Apelacionim sudom za ubistvo Slavka Ćuruvije koje se desilo 1999. godine. Eto koliko smo mi napredovali sve ovo vreme. Tako da ja se samo nadam da bez obzira što je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja kada je ubijen Slavko Ćuruvija i koji je sprovodio Zakon o informisanju koji je ojadio medije – da ćemo ipak što se kaže – preteći”.

Takođe, Međunarodni PEN centar se obratio i predsedniku Komisije za istraživanje ubistava novinara Veranu Matiću. U pismu, izvršna direktorka Međunarodnog PEN centra Romana Kaćioli ističe da od Matića očekuje pomoć “kako bi srpske vlasti sa dužnom pažnjom razmotrile Vidojkovićev slučaj, pronašle počinioce i osigurale njegovu bezbednost”.

Kulačin: Novinarima stvoriti uslove da mogu slobodno da rade
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

U pismu Kaćioli podseća da je Vidojković dobio više od 50 pretnji, da je 20 prijavio nadležnom tužilaštvu i da su pravosnažne presude donete samo u dva slučaja. Vidojkoviću je prećeno da će biti upucan u glavu, spaljen ili pretučen na smrt, obešen, da će mu biti odsečen jezik i slomljene ruke, kako više ne bi mogao da piše, ističe Kaćioli u pismu i dodaje:

S obzirom da je Vidojkovićev život ozbiljno ugrožen, PEN International je pomogao u njegovoj brzoj evakuaciji i preseljenju; on i njegova porodica su trenutno na bezbednoj lokaciji. Neprekidne pretnje Marku Vidojkoviću dolaze u jeku neprestanih napada na pisce i novinare u Srbiji, orkestriranih od strane različitih aktera, koji imaju za cilj da ućutkaju njihov rad i kritičko izveštavanje”.

U izjavi medijima Veran Matić je odgovorio da će o ovom slučaju razgovarati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić:

Naravno, razgovaraću i sa premijerkom i sa svim drugim ljudima koji su važni za ovaj sektor bezbednost. I naravno biću nekako u komunikaciji i sa Međunarodnim pres institutom, koji se sada založio“, izjavio je Matić novinarima ispred Specijalnog suda za ratne zločine.

Kako za Glas Amerike kaže Nenad Kulačin – sa Markom Vidojkovićem je u stalnom kontaktu, primetio je da je živnuo i da se oseća prijatnije zato što može slobodno da izađe napolje, da se prošeta i da ne mora stalno da vodi računa da li će neko da ga pogleda sa strane.

U slučaju Nenada Kulačina pretnje je dobila i njegova majka koja živi u Boru i koja se zbog svega ozbiljno potresla i uplašila. Tada sam shvatio da zbog oboga što ja radim može neko iz moje okoline da nadrlja, kaže Kulačin i ističe:

Bilo je situacija kada sam zvao komšiju da ide sa mnom da se prošeta , da izađemo iz zgrade. Znam da Marko isto nije izlazio bez preke potrebe iz stana. Tako da to je nešto što polako postaje deo naše svakodnevice. Nama je nuđeno, moram da priznam da nam je država ponudila policijsku zaštitu, ali ona nam je ponudila nekoliko dana posle Vulinovog nastupa na televiziji kad je rekao da se on pita – on bi nas hapsio i okupao”.

Uprkos svemu što se događa emisija Dobar, loš zao se nastavlja – malo uz pomoć Skajpa, a i Vidojković je insistirao da dva puta mesečno dolazi u Beograd i radi DLZ uživo:

Ono što je najvažnije i najbitnije u celoj ovoj priči to je da sve te pretnje i sve te kampanje nikako ne dozvoljavamo da utiču na naš rad. S tim u vezi mi smo objavili naš novi šah-tag koji se zove #ućutati nećemo, jer njihova je želja ne da mi ćutimo, nego da mi ućitimo, a kad ućutiš onda si statistika. E pa nećemo ćutati i radićemo ono što radimo i sada najbolje što znamo”, kaže Kulačin i dodaje da novinari ne treba da rade pod zaštitom:

Nama novinarima treba da se stvore uslovi da možemo da radimo. Neću ja da imam zaštitu, da idem da se šetam i da idu oko mene ljudi. To mi ne treba, ne stremim tome. Ja samo hoću da budemo sposobni da živimo normalno tamo gde radimo i da radimo ono što volimo”, rekao je Nenad Kulačin.

XS
SM
MD
LG