Linkovi

Ugašen požar u čačanskoj "Slobodi"


Eksplozija u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku, 19. juna 2021. (Foto: Instagram profil gradonačelnika Čačka)
Eksplozija u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku, 19. juna 2021. (Foto: Instagram profil gradonačelnika Čačka)

Požar u čačanskoj fabrici "Sloboda" je ugašen, nakon snažne eksplozije u petak uveče u kojoj je lakše povređeno troje radnika, a oko 150 domaćinstava je evakuisano. Prvi čovek Čačka tvrdi da eksplozija nema veze sa onom koja je izazvala požar u istoj fabrici pre dve nedelje.

U noći između subote i nedelje nije bilo novih eksplozija, javio je RTS. Vidno je prisustvo policije, parkirana su dva vatrogasna vozila, a bespilotne letelice nadletale su krug fabrike.

"Požar je lokalizovan, ugašen i za sada nema naznaka da će se nešto novo dogoditi, ali mi smo preduzeli sve potrebne mere", rekao je zamenik gradonačelnika Čačka Miroslav Petković za RTS.

U magacinskom prostoru fabrike "Sloboda" u Čačku u petak oko 20 časova dogodila se eksplozija. Tom prilikom lakše su povređena tri radnika, uglavnom su to sitne posekotine najverovatnije usled pucanja stakla, navodi se. Evakuisano je oko 150 domaćinstava iz obližnjih naselja. U hotele je smešteno 11 porodica, odnosno oko 30 građana, među kojima je i sedmoro dece.

Grad je organizovao punkt za prihvat stanovnika koji su izrazili potrebu za evakuacijom, a nemaju drugi smeštaj kod rođaka ili prijatelja. Neki od građana koji su noć proveli u gradskim hotelima vratili su se u svoje domove. Tako je jedan stanovnik Čačka koji se vratio rekao da niko nije spavao tvrdim snom i da su se deca trzala. Od siline detonacija popucala su stakla na prozorima pojedinih kuća koje su najbliže fabrici.

Na licu mesta nalaze se sve nadležne službe. Ulazak stručnih ekipa na teren omogućava se tek 24 sata nakon poslednje detonacije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je za N1 kaže da eksplozija u "Slobodi" u subotu uveče nema nikakve veze sa onom od pre dve nedelje.

"Eksplozija se dogodila u magacinu baruta. Nema povezanih efekata, lanaca detonacija. Specijalizovane ekipe su na terenu i bave se uzrocima", rekao je Todorović.

Todorović je istakao da kompanija Sloboda ima oko dve hiljade zaposlenih.

"Reč je o Namenskoj industriji. U njima uvek postoji mogućnost od akcidentnih situacija. Pitanje je da li trebalo i praviti kuće u blizini fabrike. Nema razloga za paniku. Kompanija vidi računa o svemu", kazao je gradonačelnik Čačka.

Vučić: Ispituju se uzroci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nadležni organi ispituju uzroke eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačak i da će biti postavljeno pitanje subjektivne i objektivne odgovornosti.

On je novinarima rekao da nema velikih posledica eksplozije i da je zanimljivo da se eksplozija dogodila u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija, prenosi FoNet.

Svakako ćemo utvrditi šta se tamo događalo. Biće postavljeno pitanje subjektivne i objektivne odgovornosti, kazao je Vučić posle centralna manifestacija u okviru obeležavanja Dana policije i Dana Ministarstva unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG