Linkovi

Početak pregovora u junu?


Ministri spoljnih poslova EU su sinoć konačno otvorili vrata Srbiji prema početku pregovora o pridruženju.

Ukoliko narednog proljeća Evropska komisija zaključi da se odnosi izmedju Beograda i Prištine razvijaju u pozitivnom smjeru, Evropski savjet će naložiti izradu okvira budućih pregovora što bi, vjeruje se, trebalo stvoriti uslove da juna naredne godine Savjet donese odluku o datumu njihovog početka.

U najkraćem, ključ za početak pregovora o prijemu Srbije u EU je u normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je u skladu sa stavovima Evropskog savjeta iz decembra prošle godine. Uspješan početak zajedničkog upravljanja prelazima je, sasvim sigurno, otvorio prostor da većina evropskih ministara ubijedi skeptične, Njemačku, Holandiju i Veliku Britaniju, da Beograd namjerava da nastavi putem stabilnih dobrosusjedskih odnosa sa Prištinom. U Evropskoj komisiji su posebno zadovoljni ministarskom odlukom, najavljujući slijed narednih poteza, medju kojima je prvi- njihov izvještaj o konkretnim rezultatima dijaloga dvije strane:

"Ako se Savjet pozitivno izjasni o našem izvještaju, tada će od Komisije tražiti da pripremi nacrt okvira pregovora, kao i da Komisija započne sa analizom situacije na terenu, posebno u svjetlu budućih pregovora o vladavini prava, borbi protiv komrupcije i organizovanog kriminala", rekao je evropski komesar Štefan File.

U Komisiji vjeruju da bi proces priprema mogao biti okončan do juna naredne godine, što bi junskom sastanku Evropskog vijeća dalo mogućnost da donese odluku o početku pregovora sa Srbijom.

"Ne bih pravio prognoze da li će pregovori početi juna naredne godine, jer je mnogo toga što se još može dogoditi, ali vjerujem da postoje dobre šanse za to, veoma dobre šanse, ustvari, mnogo bolje nego što su bile dugo vremena", poručio je švedski šef diplomatije Karl Bilt.

Odluka evropskih ministara podsjeća da, kada i ako započnu pregovori, ta konačna faza integracije Srbije u evropske strukture, prva od tema će biti vladavina prava, unverzalna boljka zapadno-balkanskog regiona, na koju su posebno osjetljive članice Unije, posebno u dijelu efikasne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U svakom slučaju, sada je jasno i konkretno postavljen vremenski okvir otpočinjanja nove faze odnosa EU i Srbije, uslovljen, kako se naglašava, održivim napretkom u odnosima Begrada i Prištine. Ukoliko se na proljeće procjeni da se Srbija kreće pozitivnim smjerom u normalizaciji odnosa sa Kosovom, može računati da će juna mjeseca naredne godine dobiti i datum za početak pregovora koji, tehnički, mogu započeti već narednog dana po donošenju odluke.
XS
SM
MD
LG