Linkovi

Neizvesna preporuka ministara EU


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i nemački ministar spoljnih poslova, Gvido Vestervele uoči ministarskog sastanka EU, Brisel, 10. decembar 2012.

U Briselu je počeo dvodnevni skup ministara spoljnih poslova, koji pored ostalog treba da se izjasne o napretku Srbije ka evropskim integracijama.

Nakon posljednjih dogovora Beograda i Prištine i današnjeg otvaranja prelaza na sjeveru Kosova, koje je direktan rezultat dogovora dvije strane uz posredovanje EU, na stolu su dvije verzije zaključaka ministara. Prema jednoj verziji najavljuje se da će se na proljeće ministri vratiti analizi učinjenog na normalizaciji odnosa, a prema drugoj predvdja se da se Evropski savjet o datumu početka pregovora sa Srbijom izjasni u junu naredne godine.

Početak realizacije sporazuma Beograda i Prištine o zajedničkom upravljanju prelazima je danas, na početku sastanka ministara spoljnih poslove, veoma dobro prihvaćen kao konkretan dokaz da su dvije strane ozbiljno krenule ka normalizaciji odnosa. Medjutim, još uvijek je neizvjesno koliku će to imati težinu pri donošenju konačnih zaključaka koji se očekuju na kraju sutrašnje rasprave.

"Izvjestiću o dijalogu dvojice premijera i želim da kažem da sam zadovoljna da su dva prelaza otvorena kako je i planirano a još dva će biti otvorena do kraja godine," poručila je visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton.

"Ostvaren je značajan napredak. Ja bih rekao - više nego što se moglo očekivati sa samo tri sastanka. Očekujem da će naša diskusija i naše odluke to i da potvrde. Mislim da vlada republike Srbije stvarno zaslužuje ohrabrenje od strane EU i upravo to i očekujem," izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

Još uvijek je neizvjesno da li će se Beogradu obećati datum za početak završnih pregovora za ulazak u EU ili samo najava da će se o istoj temi na istom mjestu razgovarati proljeća naredne godine. Ključ za pozitivnu odluku za Beograd je naravno suštinska i trajna normalizacija odnosa sa Prištinom, čemu prema velikom broju ministara sa kojima sam jutros razgovarao doprinosi otvaranje graničnih prelaz izmedju Srbije i Kosova na spornom severnom djelu teritorije. Treba reći da su Nijemci, Britanci, a s njima i Holandjani nešto skeptilčniji i da žele vidjeti trajnije korake ka punoj normalizaciji odnosa dvije strane.

"Ono što smo vidjeli izmedju Srbije i Kosova je izvanredan napredak, i možemo samo da ohrabrimo sve strane da nastave tim putem. Smatramo da je veoma važno da svi shvate da, iz evropskog ugla, teritorijalni integritet ne smije biti doveden u bilo kakvo pitanje," naglasio je ministar spoljnih poslova Njemačke, Gvido Vestervele.


"Ovo je nedelja u Briselu koja je najvažnija za nas. Što se tiče zaključaka koji će biti usvojeni u pogledu Srbije finalnog teksta još nema. Evo imam ovde dve verzije, ali mi svi kažu da to još nije gotovo jer se reči pažljivo biraju. Ključno je pitanje je da li će datum biti pomenut ili ne, tj. da li će se reći da će Srbija u junu dobiti datum ili ne. Ja se iskreno nadam da će napori ove vlade biti prepoznati i da će nam ostaviti otvorena vrata da mi u junu dobijemo datum za početak pregovora... Postoje još uvek neke zemlje koje žele da se prvo sve uradi pa da se onda Srbiji dodeli datum. Medjutim, evo jutros u osam je proradio i administrativni prelaz Jarinje - znači sve ono što smo obećali to smo i uradili. Nije bila jedna priča u Briselu, a druga u Beogradu. Sve ono što je vlada obećala, vlada je ispunila. Zato mi pažljivo biramo ono što ćemo da obećamo - samo ono što možemo da ispunimo," rekla je potpredsjednica vlade Srbije za evropske integracije, Suzana
Grubješić
.

Razgovori se nastavljaju, a sutra bi trebalo da bude odlučeno da li će se neizvjesnost oko datuma početka pregovora nastaviti ili će ministri odlučiti da Srbiju nagrade za traženu kooperativnost.
XS
SM
MD
LG