Linkovi

Završen 18. protest “Srbija protiv nasilja”: Lideri opozicije najavljuju promene


Šetnja beogradskim ulicama u okviru 18. protesta "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)
Šetnja beogradskim ulicama u okviru 18. protesta "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)

Simbolično, povodom početka nove školske godine tema 18. po redu protesta protiv nasilja, koji je održan u subotu u Beogradu, bilo je stanje u obrazovanju, kao i vladavina prava, odnosno podrška inspektorima policije Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su odlukom čelnika policije premešteni sa svojih pozicija u Upravi za borbu protiv droga na druga radna mesta.

Zbog toga je i šetnja građana ovoga puta završena ispred Ministarstva obrazovanja i Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici.

18. protest "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)
18. protest "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)

Lideri opozicije koji učestvuju u organizaciji protesta najavili da će održati sastanak u ponedeljak, kako bi razmotrili dalje poteze u vezi protesta i svog delovanja.

Kako prenose mediji, na skupu ispred Doma narodne skupštine bilo je više okupljenih građana nego na poslednja dva protesta. Osim uobičajenih parola protiv vlasti, na ovom protestu viđeni su i transparenti podrške inspektorima Milenkoviću i Mitiću.

Novinar i moderator protesta Smiljan Banjac je govoreći na skupu rekao da je tragedija 3. maja promenila sve, a da nije promenio ništa, da je taj dan bio crveno svetlo na koje niko nije mogao da ostane nem:

Mislili smo da je bezbedno detinjstvo u školama zagarantovano. Onaj ko sebe smatra predsednikom ponovio je da mu nismo važni i da nas ne primećuje. Šta je to nego prostačko ruganje onima koji misle drugačije“, rekao je Banjac, prenosi Fonet.

Nakon njegovog obraćanja građani su se uputili u šetnju ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko trga Slavija do Ministarstava prosvete i pravde u Nemanjinoj ulici, gde su usledila obraćanja.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević je, obraćajući se okupljenima rekla da o sudbini nastavnika i đaka odlučuju ljudi koji nikad nisu ušli u učionicu i kojima je ključna reč – dokumentacija:

Oni samo traže uredno vođenu dokumentaciju. Za njih mi nismo nastavnici, pedagozi, učitelji, profesori. Za njih smo mi arhivatori. Gospodo iz ministarstva, nemojte ništa više da nam pišete. Vaše reči su kao i smernice. To su šuplje ideje kojima planirate da maskirate ruine našeg prosvetnog sistema. Pali ste na ispitu, prihvatite to“, rekla je Vidojević.

Šetnja na 18. protestu "Srbija protiv nasilja", održanom u Beogradu 2. septembra 2023. godine (foto: FoNet)
Šetnja na 18. protestu "Srbija protiv nasilja", održanom u Beogradu 2. septembra 2023. godine (foto: FoNet)

Po mišljenju studentkinje Pravnog fakulteta Anje Kafedžijske vlastima u Srbiji je odzvonilo, a ona ujedno pozvala učesnike protesta da se bore i koji “ne mogu ili ne smeju”:

Hajde da im pokažemo da možemo da izgradimo Srbiju bez nasilja. Srbiju u kojoj ne mogu da prolaze plagirane diplome i zemlju u kojoj postoji sloboda govora i izražavanja. Gde novinari ne moraju da rade u strahu i studenti ne bivaju targetirani i zastrašivani“, rekla je Kafedžijska.

Jovanović Ćuta: Blokirati rad Parlamenta i raspisati izbore

U izjavi medijima, poslanik grupe „Moramo-zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je na blokadu rada parlamenta i raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora:

Predstavnici opozicije Srđan MIlivojević i Miroslav Aleksić ispred plakata podrške smenjenim policijskim inspektorima (foto: FoNet)
Predstavnici opozicije Srđan MIlivojević i Miroslav Aleksić ispred plakata podrške smenjenim policijskim inspektorima (foto: FoNet)

Vreme je za akciju. U utorak počinje novo skupštinsko zasedanje. Ja pozivam sve kolege narodne poslanike da ne dozvolimo da skupština nastavi da radi. Da ne dozvolimo da nas bilo ko maltretira i krši zakone i poslovnik. Da ne dozvolimo da se donose nakaradni zakoni. Da mi preduzmemo nešto, a to je blokada rada parlamenta. Nema parlamenta, moramo na izbore“, rekao je Jovanović u izjavi za N1 i dodao da je za ponedeljak planiran sastanak opozicije.

Poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović potvrdio je da će se opozicija u narednom periodu intenzivnije vršiti pritisak na vlast kako bi se ispunili zahtevi protesta, ali da će jedinstven stav opozicije tek biti objavljen. Najavio je i da će „u naredne dve nedelje biti promenjen sadašnji komemorativni izgled protesta“.

Protest je u subotu održan i u Kraljevu.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ započeli su 8. maja ove godine, kao reakcija na tragedije koje su se dogodile u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ i dan kasnije u selima Dubona i Malo Orašje u okolini Mladenovca.

Zahtevi protesta su smena ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Traži se i smena rukovodstva RTS-a, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, kao i zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks. Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Vlast do sada nije ispunila ni jedan zahtev građana.

XS
SM
MD
LG