Linkovi

Protest “Srbija protiv nasilja” ispred Specijalnog suda: Inspektor Mitić dočekan ovacijama


Građani na protestu "Srbija protiv nasilja" ovacijama pozdravljaju inspektora policije Dušana Mitića, 11. jula 2023. (Foto: VOA/Rade Ranković)
Građani na protestu "Srbija protiv nasilja" ovacijama pozdravljaju inspektora policije Dušana Mitića, 11. jula 2023. (Foto: VOA/Rade Ranković)

U znak podrške inspektoru Dušanu Mitiću, svedoku u slučaju protiv Predraga Koluvije u aferi “Jovanjica” jutros je izpred zgrade Specijalnog suda u Beogradu održan još jedan protest “Srbija protiv nasilja”.

Okupljeni građani dočekali su inspektora Mitića ovacijama i povicima “Heroj” i “Ne damo Dušana” , dok je optuženi Koluvija dočekan zvižducima i uzvidima “Ua” i “Lopove”.

Uz poruku da inspektore Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenković i Dušana Mitića štiti i održava u životu jedino javnost, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je u obraćanju ispred suda rekla da optuženog Koluviju brani advokat, narodni poslanik i visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović, ali i ministar policije Bratislav Gašić:

Ministar Gašić sa premijerkom Brnabić ponižava čak i tužilaštvo i sud zato što je sud potvrdio već dve optužnice za Jovanjicu. Ali ni to im nije bitno zato što je Jovanjica bila državni projekat, a kao što vidimo i dalje je, jer ću vas podsetiti da su među optuženima i pripadnici vojske, MUP-a i BIA-e za Jovanjicu”, rekla je Tepić i podsetila da je inspektor Mitić izjavio da je i njima, kao policajcima bilo neprijatno da uhvate delove države u kriminalu.

"Srbija protiv nasilja" pred Specijalnim sudom u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je rekao da se protest održava da bi se postavilo pitanje kako je moguće da je u Srbiji kriminal dobro organizovan, država neorganizovana, a afera “Jovanjica” jasno govori da i kriminal i državu vode isti ljudi:

Danas smo ovde zato što je oktobra meseca prošle godine Aleksandar Vučić postao stečajni upravnik Specijalnog suda jer je braneći Koluviju iz Dubaija kazao jasno i glasno da svaka kuća u Srbiji ima ono što je nađeno u Jovanjici”, rekao je Milivojević i dodao da kada režim na vlasti bude pao građani će se čuditi u kakvoj su državi živeli.

Kako je rekao potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić - slučaj “Jovanjica” je Ahilova peta režima i da se moraju razotkriti oni koji su istinski nalogodavci Koluviji u proizvodnji marihuane na najvećoj plantaži u Evropi.

Gde se dogodio slučaj u svetu da se proganjaju policajci koji su pohapsili kriminalce. Umesto da dobiju ordenje, da budu nagrađeni, da budu uzor i ponos ove zemlje, oni se proganjaju, smeštaju im afere i toliko se daleko ide da su im čak i životi ugroženi”, rekao je Aleksić i dodao da je ovih dana u Velikoj Britaniji i Francuskoj uhapšeno hiljadu ljudi zbog proizvodnje marihuane i kanabisa, dok u Srbiji država pokušava da spasi one koji će biti optuženi u slučaju “Jovanjica 3”.

Deo poslanika opozicije je ušao u zgradu Specijalnog suda da prati suđenje i svedočenje inspektora Dušana Mitića.

Mitić pred sudom: Godinama traje pritisak na policajce

A načelnik operative Četvrtog odeljenja beogradske policije Dušan Mitić je danas pred sudom nastavio svoj iskaz u predmetu "Jovanjica", i on je u odgovoru na pitanja branilaca Predraga Koluvije rekao da godinama traje pritisak na radnike tog odeljenja i da je u to uključena "državna mašinerija", uključujući i medije.

On je ocenio da se postupajući tužilac u istrazi ponekad ponašao kao branilac, a da je izjava iz marta 2020. godine bila je davana "u specifičnom ambijentu". Tužiocu je, po rečima Mitića, u tom momentu najbitnija tema bila da li je prvooptuženi Predrag Koluvija koristio mobilne telefone ili nije.

Mitić je negirao tvrdnje Koluvije da su ga terali da optuži za sve Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića i dodao da je to bilo jedno od pitanja na poligrafu u Sektoru unutrašnje kontrole, koje su svi ispitivani prošli.

Takođe, Mitić je rekao i da je u kancelariji Koluvije na "Jovanjici" pronašao ovlašćenje Vojnoobaveštajne agencije po kojem je Koluvija potpukovnik službe.

XS
SM
MD
LG