Linkovi

Protest "Srbija protiv nasilja" i blokada Gazele u Beogradu


Protest "Srbija protiv nasilja" održan je 17. put u Beogradu (FoNet)

U Beogradu su u subotu održana dva protesta: blokada Gazele koju je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i 17. po redu protest "Srbija protiv nasilja". Dva događaja imaju različite zahteve i održana se na različitim lokacijama.

Šetnja na protestu "Srbija protiv nasilja" počela je oko 19.30 i išlo se "medijskom trasom" - od Skupštine Srbije do RTS-a, pa do Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Protesti "Srbija protiv nasilja" počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje, gde je ubijeno 20 ljudi.

Zahteva se oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog promocije nasilja, smena Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija koji šire lažne vesti i krše kodeks, gašenje rijaliti programa, smena šefa BIA-e Aleksandra Vulina i ministra policije Bratislava Gašića. Vlast ignoriše ove zahteve.

Protestna kolona se zaustavila kod RTS-a gde su održani govori, a fokus je bio na medijima i prosveti.

Profesorka srpskog jezika i članica sindikata "Nezavisnost" Vesna Vojvodić izjavila je da "živimo u društvu prostačkog populizma", javlja N1.

„Živimo u društvu koje je kalibrirano za mediokritete, poslušnike koji su spremni da sve svoje moralne norme odbace“, kazala je Vojvodić i dodala da se takav duh neminovno preliva i u škole, „zato nam je u školama sve više nasilja“.

„Zašto nam najmoćniji u društvu, prvi među nejednakima u skupštinskoj većini, zašto nam Vučić ne pokaže kako on praktikuje kulturu demokratskih vrednosti“, navela je.

Vesna Vojvodić, profesorka, na protestu "Srbija protiv nasilja" (FoNet)
Vesna Vojvodić, profesorka, na protestu "Srbija protiv nasilja" (FoNet)

"Prošlo je više od 100 dana od nezamislive tragedije koja nam se desila, od kad smo na najbrutalniji način suočeni sa potpunim kolapsom državnog obrazovnog sistema", rekla je profesorka iz Zrenjanina Senka Jankov ispred RTS-a, javlja N1.

Dodala je da smo se pitali "kako se ovo desilo".

"Odgovor je vrlo jednostavan, nalazi se upravo tamo gde je sve i počelo. Kolaps prosvetnog sistema se nije desio slučajno i nije se desio preko noći".

Protestna šetnja završena je ispred zgrade REM-a gde se okupljenima obratila studentkinja Fakulteta političkih nauka Milica Kostin.

Ona je poručila da se studenti susreću sa raznim problemima, između ostalog i da su neke studentkinje bile žrtve seksualnog nasilja, ali da držva na to ne reaguju adekvatno, prenosi FoNet.

Ispred REM-a građani su upalili svetla na mobilnim telefonima, što je postala praksa za kraj protestne šetnje.

Višečasovna blokada Gazele na 40 stepeni

Aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) blokirali su autoput kod mosta Gazela u oba smera. Obustava saobraćaja počela je u 14h i najavljena je do 22h.

Prošla je bez incidenata, a nekoliko desetina aktivista sklonilo se ispod nadvožnjaka u hladovinu, jer je temperatura bila izuzetno visoka.

Aktivisti SEOS su blokirali autoput jer traže da se razmatra narodna inicijativa kojom bi se van snage stavile izmene Zakona o planiranju i izgradnji jer smatraju da omogućava "otimanje privatne svojine" prenosi FoNet.

Skupština je usvojila te izmene u julu. Za aktiviste, jedna od spornih odredbi je ukidanje naknade za konverziju zemljišta.

Nebojša Petković iz SEOS i Udruženja "Ne damo Jadar" rekao je za N1 da prema tom zakonu vlasnik zemljišta nema nikakva prava, nije stranka u postupku.

"Ako nekom zapadne za oko neka parcela, ako neko bude hteo da gradi, ako to država proglasi kao nacionalni interes jednostavno će neko da se u katastru upiše kao suvlasnik sa vama ili da preparceliše i jedan deo uzme za sebe. Vi nemate pravo na žalbu, vi morate da pratite Službeni glasnik da biste znali da li je vaša imovina i dalje vaša", rekao je Petković.

Aktivisti SEOS-a blokiraju Gazelu 26. avgust 2023.
Aktivisti SEOS-a blokiraju Gazelu 26. avgust 2023.

On je istakao da su sve institucionalne mere preduzeli i da im je blokada jedino ostala.

Aktivisti koji su blokirali Gazelu propuštali su vozila hitne pomoći i vozila u kojima su bila deca.

Saobraćajna policija je vozače koji su krenuli na auto-put preusmeravala na druge saobraćajnice i sprečila stvaranje kolona, javlja FoNet.

Predsednica SEOS Ljiljana Bralović ponovo je prozvala Beograd da "nema empatiju prema ljudima iz unutrašnjosti".

"Ne zanima ih što će biti otvoren rudnik na Jadru i to je najveći problem. Beograd je država u državi i tek kada zagađenje iz Jadra bude stiglo do Beograda onda će nas se Beograđani setiti, sve nas koji smo kisli ili se pekli na Gazeli“, poručila je Bralović, javlja FoNet.

XS
SM
MD
LG