Linkovi

Bez dvostrukih aršina za Srbe sa Kosova


Lokalni Srbi blokiraju prilaz graničnom prelazu Jarinje u znak protesta zbog sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju graničnih prelaza između Beograda i Prištine
Lokalni Srbi blokiraju prilaz graničnom prelazu Jarinje u znak protesta zbog sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju graničnih prelaza između Beograda i Prištine

Pojedini predstavnici kosovskih Srba smatraju da status Srba severno i južno od Ibra ne sme da se razlikuje

Za Srbe na Kosovu ne smeju da postoje dvostruki aršini i oni se ne mogu deliti po teritorijalnoj pripadnosti, smatraju pojedini predstavnici Srba sa Kosova, komentarišući izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da se Srbima sa severa Kosova neće naplaćivati carina i da neće morati da koriste kosovske lične karte i registarske tablice.

Predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu Randjel Nojkić kaže da status Srba na severu Kosova ne bi trebalo da se razlikuje od statusa Srba koji žive južno od Ibra. On je za Glas amerike rekao da nije dobro deliti Srbe ni na jedan način, a posebno ne onako kako poručuje premijer Srbije Ivica Dačić.

„Mislim da to rešenje nije održivo i smatram da će rešenje ubrzo doživeti fijasko i takođe smatram da je upravo ovakvo rešenje u ovom trenutku nametnuto da bi se pokazalo da je ono neodrživo i da bi se kasnije kada se uspostave punktovi odnosno kontrola prelaza da se onda to rešenje promeni“, rekao je Nojkić.

Da Srbi na severu Kosova ne treba da budu privilegovani smatra i poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković.

„Očekujemo jedinstveno rešenje za sve Srbe, jer svakako ono što oni budu dobili ne očekujemo da će nam neko oduzeti, jer priča samo sever Kosova, prava za manastire, energetika telekomunikacije, a gde je to živi deo crkve odnosno za vernike ispod Ibra i mislim da su Srbi u enklavama zapravo stub stabilnosti regiona“, kaže Rada Trajković.

S druge strane Oliver Ivanović, bivši sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kaže da je za Srbe na severu Kosova sporazum o integrisanom upravljanju prelazima veoma problematičan i da on - kako je kazao - ne bi trebalo da zaživi u potpunosti. On smatra da Srbi na severu treba da imaju posebne odnose kada je vlast u Prištini u pitanju.

“Ne mora da znači da će biti izdvojeni od ovih u Prištini, ali u svakom slučaju biće u vrlo posebnim odnosima sa organima u Prištini. To bi značilo da će sever zadržati ono šta je za nas najvažnije, a to je direktna komunikacija prema centralnoj Srbiji. Istovremeno bićemo u nekakavom odnosu sa vlastima u Prištini i to jedino vodi ka rešenju”, rekao je Ivanović.

S druge strane predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović mišljenja je da dijalog Beograda i Prištine uopšte i ne treba voditi, jer na ovaj način ne dobijaju ništa ni Srbi južno niti severno od reke Ibar, već - kako kaže - samo albanska strana.

“Pregovarati se mora, jer kad nema pregovora tad nastaju problemi. Ali pregovori ovakvi, pod Evropskom unijom, koja više nego jasno stavlja do znanja da je na albanskoj strani i da brani samo albanske interese, mi u tim pregovorima možemo biti samo gubitnici. Dobitnici ne možemo biti. Ako se ne varam to je bio stav i vladajućih stranaka koje su bilie u opoziciji, a sad su na vlasti, da se pregovori za dobrobit interesa moraju vratiti pod okrilje Ujedinjenih nacija”, kaže Jović.

U mestu Jarinje na severu Kosova ni danas nisu nastavljeni radovi na izgradnji integrisanog prelaza. Nekoliko desetina Srba od juče protestuje na lokaciji gde treba da bude integrisani prelaz Jarinje pored puta Raška – Leposavić i tu će kako kažu ostati sve dok ne dobiju pisane garancije u vezi sa funkcionisanjem ovog prelaza.
XS
SM
MD
LG