Linkovi

Protest Srba kod Jarinja


Vozila čekaju da predju administrativni prelaz Jarinje koji se nalazi na kosovskoj strani i pod kontrolom je Euleksa.
Vozila čekaju da predju administrativni prelaz Jarinje koji se nalazi na kosovskoj strani i pod kontrolom je Euleksa.

Radovi na izgradnji integrisanog prelaza kod Jarinja, na severu Kosova, danas nisu nastavljeni zbog protesta Srba

Srbi sa severa Kosova započeli su rano jutros protest kod Jarinja, na mestu gde se odvijaju radovi na integrisanom prelazu. Radovi su obustavljeni, a Srbi poručuju da nikada neće prihvatiti uspostavljanje bilo kakve granice i carine u ovom delu Kosova.

Radovi na izgradnji integrisanog prelaza kod Jarinja, na severu Kosova danas nisu nastavljeni jer se nekoliko desetina Srba rano jutros okupilo na ovom mestu u znak protesta zbog početka radova na izgradnji novih prelaza izmedju Kosova i Srbije. Predsednik Skupstine opštine Zubin potok Stevan Božović kaže da Srbi sa severa Kosova neće granicu sa Srbijom u ovom delu Kosova.

“Mi smo se jutros okupili da pošaljemo jasnu poruku i Beogradu i Prištini i medjunarodnoj zajednici da Srbi sa severa Kosova neće dozvoliti da se izgradi još jedna granica između Srbije i Srbije i Srba na Kosovu”, kaže Božović.

Okupljene gradjane predvodili su predsednici četiri opštine sa severa Kosova, a bili su i gotovo svi odbornici Skupština opština Zvečan, Zubin porok, Leposavić i Kosovska Mitrovica.

“Okupili smo se ovde i da kažemo da je dogovor u kabinetu predsednika Srbijie i predsednika Vlade da se ovom narodu kaže istina o sporazumima u Briselu, da nam se donesu pismene garancije da možemo slobodno kao građani ove zemlje da prolazimo i koristimo svoja dokumenta i da ne plaćamo carinu državi koju ne priznajemo”, rekao je predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović.

Tokom protesta magistralni put Leposavić-Raška bio je prohodan za saobraćaj. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je proteste Srba na Jarinju ocenjujući da to podriva napore domaćih i međunarodnih institucija da se uspostave red i zakon i da se obezbedi normalan život za građane koji tamo žive.

Kako je ranije najavljeno prelaz Jarinje i Merdare trebalo bi da budu funkcionalni do 10. decembra kada bi trebalo da počne sa primenom sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Međutim kada je prelaz Jarinje u pitanju jos uvek je neizvesno da li će taj rok biti ispoštovan.
XS
SM
MD
LG