Linkovi

Dačić: Da spasim šta se spasti može


Premijer Srbije Ivica Dačić uoči sednice Vlade
Premijer Srbije Ivica Dačić uoči sednice Vlade

Očekujem težak sastanak, statusno neutralni su dogovori ali nikakve granice ne dolaze u obzir, izjavio je Dačić pred večerašnji susret sa Tačijem

Pred početak večerašnjih razgovora sa Hašimom Tačijem, premijer Srbije Ivica Dačić poručio da putuje u Brisel da spasi što se spasti može. Kao malo ko iz vrha vlasti do sada - Dačić danas govorio o Kosovu, Evropi i drugim problemima Srbije.

Očekujem težak sastanak, statusno neutralni su dogovori ali nikakve granice ne dolaze u obzir, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić pred večerašnji susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu. Nakon sastanka Republičkog štaba za vanredne situacije u Palati Srbija Dačić je danas prilično otvoreno govorio o tome šta čeka Srbiju i kakve mogu biti posledice izbegavanja suočavanja sa realnošću:

"Ja ne kiptim od želje da idem na sastanke u Brisel sa Tačijem. Drugo, da neko ne bi živeo u zabludi – nemamo mi ništa što možemo da izgubimo. Gotovo sve smo izgubili. Ovde je reč da vratimo nešto što možemo da odbranimo. U ovu Vladu niko ne treba da sumnja, niti u mene lično. Ja ću se truditi da spasim ono što se spasti može. Ali nemojmo samo da živimo u zabludi da mi imamo Kosovo i Metohiju. Imamo ga u Ustavu. Da li je nešto u skladu sa Ustavom – neka naravno odlučuje Ustavni sud. Ali pre toga bih molio Ustavni sud da vrati Kosovo i Metohiju u ustavne okvire."

Premijer kaže da razume proteste Srba na severu Kosova koji od jutros blokiraju jedan prelaz ka Srbiji, strahujući da će to ubuduće biti granica sa centralnom Srbijom. Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu, ali Srbi sa Kosova takođe treba da imaju u vidu interese cele Srbije, rekao je Dačić:

"Srbi sa Kosova treba da imaju jedinstvenu politiku sa svojom državom Srbijom. Sa druge strane, mi ćemo učiniti sve da zaštitimo i njihove, i interese cele Srbije."

Dačić je poručio da nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, ali i da postoje neke stvari gde Srbiju niko neće ni pitati. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica nije pravedna i poštena prema Srbiji, ali se to znalo i pre 15 godina:

"Mi smo imali rat. Nažalost, mi smo ratove izgubili. Ako nekome to nije jasno, a izgleda nije bilo jasno. Svi ste se smejali Miloševiću kad je govorio da smo mi pobedili NATO. I dan danas imamo tu logiku – da smo mi pobedili. Nismo pobedili. Da smo pobedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Mi smo izgubili i to je posledica i ovih odluka Haškog tribunala. Jer svi smatraju da smo ratove izgubili."

A u Skupštini Srbije, bivši šef pregovaračakog tima Srbije Borislav Stefanović je rekao da ne veruje da ova vlast ima plan i platformu za rešenje problema Kosova, ali da će njegova stranke podržati konkretna rešenja ukoliko ih vlast predoči parlamentu. Govoreći o protestima koji su jutros počeli na severu Kosova, Stefanović je ocenio da će to takođe biti jedan od proble-ma sa kojima ova vlast mora da se suoči:

"Sada imaju pre svega problem sa svojim biračima, kojima su govorili da će da sruše sve sporazume. Nisu ih srušili. Kojima su govorili da je carina jednako država. Nije jednako država, postoji niz koji potvrđuju da to nije tačno. Kojima su govorili – imamo mi plan za Kosovo. Nemaju plan za Kosovo."

Više hiljada studenta Univerziteta u Beogradu protestovalo je danas ispred Skupštine Srbije zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala hrvat-skim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču, kao i bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju.

Predstavnici studenata predali su predsedniku parlamentu Nebojši Stefanoviću peticiju kojom zahtevaju sazivanje vanred-ne sednice skupštine na kojoj bi bila doneta Rezolucija o osudi presuda Haškog tribunala. Sa studentima Pravnog fakulteta na protest je došao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković. Studentima su se ispred parlamenta pridružili i predstavnici organizacija "1389" i "Obraz".
XS
SM
MD
LG