Linkovi

Lebron Džejms postao najbolji strelac NBA svih vremena


Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms (6) posle obaranja rekorda po broju postignutih koševa u trećoj četvrtini utakmice protiv Oklahoma Siti Tandera, u Kripto.com areni u Los Anđelesu, 8. februara 2023.
Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms (6) posle obaranja rekorda po broju postignutih koševa u trećoj četvrtini utakmice protiv Oklahoma Siti Tandera, u Kripto.com areni u Los Anđelesu, 8. februara 2023.

Američka košarkaška zvezda Lebron Džejms iz Los Anđeles Lejkersa postao je u utorak najbolji strelac NBA lige svih vremena.

Džejms je pogodio koš za dva poena krajem treće četvrtine u utakmici protiv gostujućeg Oklahoma Siti Tandera i nadmašio 38.387 poena u karijeri, koliko je postigao legendarni entar Lejkersa i član Kuće slavnih Karim Abdul-Džabar. Abdul-Džabar, koji je bio prisutan u Kripto.com areni i gledao istorijski trenutak, držao je rekord od 5. aprila 1984. godine.

Džejms je ušao u utakmicu u utorak i trebalo mu je 36 poena da obori rekord. Utakmicu je završio sa 38 poena, što mu je dalo 38.390 poena za dosadašnju karijeru. Ali, Tander je pobedio sa 133:130.

Rekord je šlag na torti Džejmsove ionako slavne 20-godišnjee NBA karijere, koju je započeo kao 18-godišnji novajlija u Klivlend Kavalirsima. Od tada je osvojio četiri NBA šampionata, četiri nagrade za najkorisnijeg igrača sezone i četiri nagrade za MVP.ja finala NBA.

Posle Džejmsa i Abdul-Džabara na listi NBA strelaca svih vremena su Karl Meloun, pokojni Kobi Brajant i Majkl Džordan, koji se univerzalno smatra najboljim NBA igračem svih vremena. Još jedna legenda Lejkersa, pokojni Vilt Čemberlen, je na sedmom mestu sa 31.419 bodova.

Na pitanje u intervjuu posle utakmice sa penzionisanim sjajnim Šakilom O'Nilom, koji je osvojio tri NBA titule sa Lejkersima, da li je sada najveći igrač u istoriji NBA, Džejms je rekao da se uvek oseća kao "da je najbolji koji je ikada igrao neku utakmicu", ali je rekao da je srećan što ga pominju sa drugim sjajnim igračima lige.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG