Linkovi

I Tramp i njegov zet navodno pod istragom specijalnog tužioca


Istraga ruskog mešanja u izbore se širi. Dok specijalni tužilac prema izveštajima nastoji da otkrije da li je predsednik Tramp ometao pravdu, Vašington Post je objavio da istražitelji takođe razmatraju finansije jednog od njegovih najbližih saradnika i ljudi od poverenja – njegovog zeta.

Jedna od ključnih ličnosti Trampovog najužeg kruga sada je možda takođe pod istragom. Vašington Post je objavio da specijalni tužilac Robert Maler razmatra poslovanja Džereda Kušnera – predsednikovog zeta i visokog savetnika, u okviru istrage ruskog mešanja u američke izbore.

Kušnerov advokat je odgovorio: “Ne znamo na šta se taj izveštaj odnosi? Gospodin Kušner je prethodno ponudio da podeli sa Kongresom sve informacije koje ima o pitanjima u vezi sa Rusijom.”

Novo otkriće usledilo je nakon što je predsednik kritikovao izveštaj Posta da je on sam predmet Malerove istrage o mogućem ometanju pravde. Predsednik je na Tviteru to nazvao “najvećim lovom za veštice u američkoj političkoj istoriji – koji vode neki vrlo loši i problematični ljudi!”

Novinari su i usmeno zatražili komentar na jednom skupu u Beloj kući. "Da li verujete da ste sada pod istragom?"

Tramp je ignorisao pitanje. Umesto toga, pozvao je na jedinstvo posle pucnjave u kojoj je ranjen kongresmen Stiv Skalis.

“Stiv je podneo veliku žrtvu ali imam osećaj da bi taj događaj mogao da donese jedinstvo našoj zemlji. Nadajmo se.”

Međutim, svega nekoliko sati kasnije i suprotno duhu te izjave Tramp se vratio na Tviter i ovog puta napao Hilari Klinton postavljajući pitanje “Zbog čega se poslovi Hilari Klinton i demokrata sa Rusijom ne ispituju a moja ne-poslovanja ispituju?”

U jednom od tvitova je zapravo potvrdio da je pod istragom, navodeći: “Zato što sam otpustio direktora FBI istražuje me čovek koji mi je rekao da otpustim direktora FBI-a. Lov na veštice!”

Neke umerene republikance brini da su predsednikovi tvitovi i napadi na istražitelje kontraproduktivni a medju njima je kongresmen iz Pensilvanije Čarli Dent.

“Svaki put kada se nešto objavi nastane oluja na Tviteru. Mislim da moraju da budu mnogo disciplinovaniji u svom reagovanju na svaki medijski izveštaj o ruskoj stvari.”

Iako istraga stavlja predsednika u pravnu opasnost, sudski proces bi se verovatno vodio kroz politički postupak opoziva. Međutim, republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa što znači da opoziv nije verovatan u ovom trenutku.

“Iako je Trampov rejting popularnosti vrlo nizak i premda on gubi popularnost čak i među republikancima pa i svojom bazom, mislim da dok republikanci u Kongresu ne nađu dobar razlog da se distanciraju od njega teško je zamisliti da će on imati bilo kakvih problema”, kaže analitičar Kris Edelson sa Američkog univerziteta.

Predsedniku Trampu nije strano da sam bije svoje bitke, ali za sada republikanci u Kongresu mu, po svemu sudeći, čuvaju leđa.

Bivši direktor FBI Rober Maler dolazi na sudski pretres u San Francisku (arhivski snimak)
Bivši direktor FBI Rober Maler dolazi na sudski pretres u San Francisku (arhivski snimak)


Inače, specijalni tužilac Maler će vrlo verovatno arhivirati Trampove tvitove kao dodatni dokaz u istrazi moguće remećenja pravde".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG