Linkovi

Tramp odbacio izveštaje da je pod istragom zbog ometanja pravde


Specijalni tužilac koji istražuje uticaj Rusije na prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD i moguće veze sa kampanjom predsednika Donalda Trampa proširio je istragu i na samog predsednika, odnosno razmatra da li je on ometao sprovođenje pravde.

Izveštaji koje su sinoć objavili Vašington Post, Njujork Tajms i Vol Strit Žurnala zasnovani su na izjavama anonimnih osoba upoznatih sa istragom. Ti mediji prenose da specijalni tužilac Robert Maler planira da intervjuiše direktora nacionalnih obaveštajnih službi Dena Koutsa, direktora Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Majkla Rodžersa i bivšeg zamenika direktora NSA Roberta Ledžeta.

Prema izveštajima Posta i Vol Strit Žurnala, Ledžet je napisao memorandum u kome opisuje telefonski poziv predsednika Trampa Koutsu, a u kojem predsednik traži od Koutsa da javno kaže kako Trampov izborni štab nije bio u dosluhu sa Rusijom. Post navodi da je Tramp izneo sličan zahtev u telefonskom razgovoru Rodžersu.

Predsednik Tramp na Tviteru je napao te izveštaje. “Izmislili su lažnu priču o dosluhu sa Rusijom, nisu pronašli nijedan dokaz, sada su se okrenuli ometanju pravde, lepo”, sarkastično je tvitovao predsednik. U drugom tvitu je rekao – “Svedok ste najvećeg lova na veštice u američkoj političkoj istoriji – koji vode neki vrlo loši I problematični ljudi!”.

Robert Maler je prošlog meseca postavljen za specijalnog tužioca nakon što je predsednik otpustio Džejmsa Komijua sa mesta direktora FBI-a dok je Komi sprovodio istragu ruskog mešanja u izbore. Komi je prošle nedelje svedočio pred senatskim odborom da je Tramp privatno razgovarao sa njim nekoliko puta, uključujući jedan telefonski razgovor i susret u Beloj kući. Komi je izjavio da veruje da je Tramp pokušavao da ga navde da odustane od istrage penzionisanog generala Majka Flina, predsednikovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost i da su zvaničnici Bele kuće širili “laži, kratko i jasno” da bi zataškali razlog za njegovu smenu.

XS
SM
MD
LG