Linkovi

Zelenska i Kuleba u Beogradu: Srbija poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet članica UN


Predsedik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, u vili "Mir", u Beogradu, 13. maja 2024. (Foto: FoNet)
Predsedik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, u vili "Mir", u Beogradu, 13. maja 2024. (Foto: FoNet)

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba boravi u Srbiji gde se u ponedeljak sastao sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i predsednikom Aleksadrom Vučićem, dok je prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, učestvovala na konferenciji o mentalnom zdravlju zajedno sa suprugom predsednika Vučića, Tamarom Vučić. Ovo je prva poseta zvaničnika Ukrajine od početka ruske invazije na tu zemlju u februaru 2022.

Srbija je posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajinu, rekao je u premijer Vučević tokom razgovora sa Kulebom o, kako je navedeno iz Vlade, "aktuelnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji u svetu i mogućnostima ekonomske saradnje dveju zemalja u tim okolnostima".

Otvoreni smo za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim nivoima, rekao je Vučević i zahvalio se sagovorniku na tome što je pomenuo humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ukrajinskom narodu.

Vučević je predočio ministru Kulebi stavove zvaničnog Beograda u vezi sa situacijom na Kosovu i o rezoluciji o Srebrenici, uz ocenu da Priština nije ispunila nijedan zahtev koji je pred nju postavljen, a da je "neverovatno" da neko posle skoro tri decenije ponovo pokreće pitanje o Srebrenici.

On je na na Instagramu uz fotografiju svog sastanka sa Kulebom kratko je napisao: "Sastao sam se danas sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom".

Kuleba je rekao da je njegov dolazak poruka da ima prostora da se odnosi dveju zemalja dodatno učvrste, posebno imajući u vidu činjenicu da dva naroda, srpski i ukrajinski, imaju sličnosti.

Srbija i Ukrajina imaju mnogo različitog, ali isto tako i zajedničkog i zato je moguće da zajedno gradimo budućnost u mnogim oblastima, naglasio je on.

Sastanku Kulebe sa Vučevićem u Vladi prisustvovao je i ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač, a Kuleba bi trebalo da danas razgovara i sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić.

Vučić nakon sastanka Kulebom: Unapređenje bilateralnih odnosa

Kuleba je nakon sastanka sa Vučevićem u Vladi Srbije otišao na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili "Mir".

"Veoma dobar i korektan razgovor sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom. Razmotrili smo i dogovorili unapređenje bilateralnih odnosa, sa posebnom željom da uskoro organizujemo ekonomski forum izmedju privrednika dveju zemalja", napisao je Vučić na svom profilu na Instragramu dodajući da će se ambasador Srbije, "u kratkom periodu", vratiti na svoju dužnost u Kijev.

"Razgovarali smo i o evropskom putu obeju zemalja i nasušnoj potrebi uspostavljanja mira. Ministru Kulebi sam ukazao i na probleme sa kojima se Srbija suočava, posebno na međunarodnom planu", napisao je Vučić uz zajedničku fotografiju dvojice sagovornika sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Odnosi dve zemlje i ruska agresija

Srbija je zemlja u koji postoji jako prorusko raspoloženje zasnovano na istorijski, verskim i političkim razlozima.

Vlasti u Srbiji pokušavaju da održavaju ravnotežu između proklamovanog cilja - članstva u Evropskoj uniji i dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, kao velikim ekonomskim partnerima.

Brojne kritike Zapada izazvao je nedavni izbor Aleksandra Vulina, proruskog političara koga su sankcionisale Sjedinjene Države, za potpredsednika vlade Srbije, kao i Nenada Popovića, za ministra bez portfelja.

Od rata u februaru 2022, Srbija je više puta u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu, ali Beograd i dalje odbija da usaglasi spoljnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji.

Vučić se sa ukrajinskim liderom Zelenskim sastao tri puta od 2022, tokom međunarodnih foruma u inostranstvu, poslednji put na regionalnom sastanku u Tirani u februaru.

Od početka rata, Srbija je prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica i slala humanitarnu pomoć u tu zemlju.

Kako podseća agencija Rojters, prošle godine u poverljivom dokumentu Pentagona koji je "procureo", navodi se da je Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih je poslala Ukrajini.

Olena Zelenska sa Tamarom Vučić na konferenciji o mentalnom zdravlju

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić izjavila je u ponedeljak na otvaranju Konferencije o mentalnom zdravlju da zajedno sa suprugom predsednika Ukrajine Olenom Zelenskom nastavlja sa inicijativom da se prve dame i gospoda širom sveta brinu o važnoj temi kao što je mentalno zdravlje.

"Istražujući teme koje su od suštinskog značaja, mentalno zdravlje mladih i adolescenata i stvaranje efikasnih strategija u postkonfliktnom i svetu posle kovida je izuzetno važno", rekla je Vučić, preneo je FoNet.

Supruga Predsednika Srbije, Tamara Vučić, govori na otvaranju Konferencije o metalnom zdravlju "Zajedno za mentalno zdravlje" na kojoj učestvuje zajedno sa suprugom predsednika Ukrajine Olenom Zelenskom, u Beogradu 13. maja 2024. (Foto: FoNet)
Supruga Predsednika Srbije, Tamara Vučić, govori na otvaranju Konferencije o metalnom zdravlju "Zajedno za mentalno zdravlje" na kojoj učestvuje zajedno sa suprugom predsednika Ukrajine Olenom Zelenskom, u Beogradu 13. maja 2024. (Foto: FoNet)

Kako je navela pitanje mentalnog zdravlja iziskuje kolektivnu mudrost, saosećanje i posvećenost.

Vučić je pozvala sve pojedince koji brinu za društvo da u maju, mesecu mentalnog zdravlja odgovorno skrenu pažnju na tu temu.

"Niko od nas ne zna šta se dešava u srcu ili glavi nekoga ko upravo prolazi pored nas, nekoga ko sa vama razgovara, iako se osmehuje možda traži znak, trag ljubaznosti koji će mu pomoći da pregura dan", obrazložila je Vučić.

Prva dana Ukrajine Olena Zelenska zahvalila je Tamari Vučić što je prisustvovala Samitu prvih dama i gospode koji je održan nedavno u Kijevu.

Prva dama Ukraine Olena Zelenski govori govori na otvaranju Konferencije o metalnom zdravlju "Zajedno za mentalno zdravlje" na kojoj učestvuje zajedno sa suprugom predsednika Srbije, Tamarom Vučić, u Beogradu 13. maja 2024. (Foto: FoNet)
Prva dama Ukraine Olena Zelenski govori govori na otvaranju Konferencije o metalnom zdravlju "Zajedno za mentalno zdravlje" na kojoj učestvuje zajedno sa suprugom predsednika Srbije, Tamarom Vučić, u Beogradu 13. maja 2024. (Foto: FoNet)

"Posetiti Kijev u ovako teškim vremenima predstavlja i znak podrške i ja se zahvaljujem u ime svih Ukrajinaca", rekla je Zelenska.

Ona je rekla da je pitanje mentalnog zdravlja slično pitanju životne sredine, jer nema granica i jer svaka katastrofa "napravi krugove u vodi koji dođu do svakog dela planete".

Prema njenim rečima zato je napravljeno istraživanje koje je završeno prošle godine i ono je pokazalo da je mentalna dobrobit jedna od pet glavnih izazova.

"Rat nisu samo žrtve, ekonomska i druga izveštavanja već se radi i o psihološkim traumama koje se u ratnoj situaciji posebno javljaju", dodala je Zelenska.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.

XS
SM
MD
LG