Linkovi

Smenjen kineski ministar odbrane, druga promena u vrhu vlasti za tri meseca


Kineski ministar odbrane Li Šangfu
Kineski ministar odbrane Li Šangfu

U Kini je smenjen ministar odbrane, drugi visoki zvaničnik u tri meseca, čime se otvara pitanje stabilnosti liderskog tima oko predsednika Kine Ši Đipinga. General Li Šangfu, koji nije viđen u javnosti dva meseca, smenjen je sa pozicije ministra odbrane i državnog većnika, prema državnim medijima.

Takođe je objavljeno da Ćin Gang, koji je smenjen sa pozicije ministra spoljnih poslova u julu, više nije državni većnik.

Glavna zakonodavna tela odobrila su smenu njih dvojice, objavila je državna CCTV , ne navodeći nikakva objašnjenja.

Za sada niko nije postavljen na Lijevo mesto, čime država ostaje bez ministra odbrane uoči Foruma zvaničnika sektora odbrane u Pekingu od 29. do 31. oktobra.

Li koji ima 65 godina je poslednji put viđen u javnosti 29. avgusta, a Rojters je prošlog meseca objavio da je pod istragom zbog sumnje da je umešan u korupciju u vezi sa nabavkom i razvojem naoružanja.

Na funkciju je stupio u martu, kada je Ši započeo svoj treći mandat na čelu države, što je potez do tada bez presedana. Li je pod američkim sankcijama nakon što je Peking kupio borbeni avion i opremu iz Rusije i najkraće je ostao na mestu ministra odbrane.

Ćin je takođe bio na funkciji manje od godinu dana pre nego što je nestao iz javnosti i zamenio ga je Vang Ji, koji je pre njega bio šef diplomatije. Ni tada nije bilo zvaničnog objašnjenja, ali je Vol strit žurnal navodio tvrdnje izvora da je Ćin imao vanbračnu aferu, dok je bio ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nestanak Lija i Ćina iz javnosti pokrenuo je pitanja diplomata o iznenadnim promenama u kineskom državnom vrhu u momentu kada usporava kineski ekonomski rast, a u odnosima sa SAD ima mnogo spornih pitanja.

Poznavaoci prilika su obojicu ministara smatrali ličnim izborom Šija, čime je njihovo nepojavljivanje u javnosti nakon jedva godinu dana u vladi bilo dosta vidno. Obojica su poznate političke figure i bili su državni većnici, što je funkcija viša od ministra.

XS
SM
MD
LG