Linkovi

Panda diplomatija: Odlazak voljenih pandi iz Vašingtona možda znak šireg kineskog povlačenja


Arhiva - Pande u Čiang Mai zoo vrtu u pokrajini Čiang Mai, severno od Bankoka, Tajland, 28. septembra 2005.
Arhiva - Pande u Čiang Mai zoo vrtu u pokrajini Čiang Mai, severno od Bankoka, Tajland, 28. septembra 2005.

Tri džinovske pande Nacionalnog zoološkog vrta u Vašingtonu – Mei Sjang, Tien Tien i njihovo mladunče Sjao Ći Đi- trebalo bi da se vrate u Kinu početkom decembra, bez naznaka da će se nastaviti 50-godišnji sporazum o razmeni pandi koji je potpisao predsednik Ričard Nikson.

Zvaničnici Nacionalnog zoološkog vrta ćutljivi su kada je reč o izgledima za obnovu ili produženje sporazuma. Ipak, javni stav zoološkog vrta bio je izrazito pesimističan – tretirajući preostale mesece boravka pandi kao kraj jedne ere.

Taj potencijalni kraj ere pande Nacionalnog zoološkog vrta događa se usred onoga što politički posmatrači vide kao postepeno osnaživanje diplomatskih tenzija Kine sa zemljama Zapada, kako ta zemlja povlači sve više svojih pandi iz zapadnih zooloških vrtova sa istekom sporazuma.

Džinovske pande se iz Vašingtona vraćaju za Kinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Denis Vajlder, viši saradnik za američko-kineski dijalog na Univerzitetu u Džordžtaunu nazvao je taj trend "kaznenom panda diplomatijom", napominjući da su dva druga američka zoološka vrta izgubila svoje pande poslednjih godina, dok se zoo vrtovi u Škotskoj i Australiji suočavaju sa sličnim potezima, bez znakova da je moguća obnova ugovora.

Vajlder kaže da Kinezi možda "pokušavaju da pošalju signal".

On je naveo niz "žarišta" u kinesko-američkim diplomatskim odnosima: sankcije koje je američka vlada uvela istaknutim kineskim građanima i zvaničnicima; ograničenja na uvoz kineskih poluprovodnika; optužbe da fentanil (opoidni analgetik) kineske proizvodnje preplavljuje američke gradove; sumnja u kinesko vlasništvo nad platformom TikTok; i "galama" početkom ove godine zbog kineskog balona koji je lebdeo iznad Amerike.

Vajlder smatra da je Peking uveren da se "NATO i Sjedinjene Države postrojavaju protiv Kine".

Taj animozitet barem delimično javnost u Kini, gde su antiamerička osećanja u porastu. Ona su eskalirala ranije ove godine, kada je mužjak pande Le Le koji je pozajmljen zoološkom vrtu u Memfisu iznenada umro u dobi od 24 godine. Pande inače uglavnom žive od 15 do 20 godina u divljini, dok one o kojima se brinu ljudi često dožive i 30.

Le Leova neočekivana smrt izazvala je eksploziju na kineskim društvenim mrežama, uz tvrdnje da je zoo vrt u Memfisu maltretirao životinju i njegovu ženku Ja Ja. Kampanja je dodatno dobila na intenzitetu kada su internetom kružile fotografije Ja Ja kako igleda prljavo i mršavo (po standardima pande) i sa neurednim krznom.

Tim povodom morao je da se oglasi i zoološki vrt u Memfisu koji je objavio da je Ja Ja imala "hronično stanje kože i krzna" zbog čega je njeno krzno izgledala tanko i mršavo i da je Le Le umro prirodnom smrću.

Peking trenutno kroz "programe saradnje" pozajmljuje 65 pandi za 19 zemalja, navodno sa misijom da bi se zaštitile ugrožene vrste. Pande se vraćaju u Kinu kada ostare, a svi rođeni mladunci se šalju u tu zemlju kada napune tri ili četiri godine.

XS
SM
MD
LG