Linkovi

Službe upozorile na moguće napade ekstremista na godišnjicu 11. septembra


Memorijal poginulima 11. septembra u Njujorku
Memorijal poginulima 11. septembra u Njujorku

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost SAD (DHS) upozorio je da predstojeća, 20. godišnjica napada 11. septembra, kao i pojedini religijski praznici, mogu da podstaknu napade ekstremista.

Nije, međutim, navedeno ništa o konkretnim pretnjama, ali je upozoreno na povišen rizik od napada. Faktori koji bi mogli da motivišu ekstremiste su rasna i etnička mržnja, kao i restrikcije zbog pandemije.

DHS izdaje upozorenja javnosti, kao i lokalnim vlastima i saveznim državama. Upozorenja su bazirana na obaveštajnim podacima drugih nadležnih agencija.

Slično upozorenje izdato je u maju, a sekretarijat navodi da domaći ekstremizam ostaje prioritetno pitanje koje američke službe treba da reše.

Sekretarijat je istakao i da je Al Kaida na Arapskom poluostrvu, posle četiri godine, ponovo izdala časopis Inspiracija, uoči 20. godišnjice 11. septembra.

Kao i u prethodnim upozorenjima, DHS je i u ovom istakao bojazan od domaćih ekstremista i stranih uticaja.

Konkretno, navodi se da su provladini mediji u Rusiji, Kini i Iranu širili teorije zavere o koronavirusu i efikasnosti vakcina protiv Kovida 19, i da su na taj način doprineli porastu nasilja nad Azijatima.

XS
SM
MD
LG