Linkovi

Predsednik Slovenije ponudio mandat Janezu Janši


Arhiva - Janez Janša
Arhiva - Janez Janša

Slovenački predsednik Borut Bahor izjavio da će ispoštovati volju birača i mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi pobedniku parlamentarnih izbora, lideru desne Slovenačke demokratske stranke, Janezu Janši, koja je na osvijila najviše glasova - gotovo 25 odsto.

Dodeljivanje mandata pobedniku izbora posledica je iskustva, rekao je Pahor, a pošteno je i da birači znaju za posledice svojih odluka i da će se njihovi glasovi uvažiti.

"Tek ako dođe do toga da pobdnik izbora ne može da sastavi vladu, a to iskustvo smo već imali, onda će se tražiti druga rešenja", kazao je Pahor za ljubljansko "Delo".

Pahor je pozvao sve koji budu učestovali u proces formiranja buduće vlade, da se iskreno potrude, kako bi državi obezbeditli uspešnu i sigurnu budućnost države.

"Uspešno formiranje vlade biće najvažniji zadatak u narednom periodu. Za to će nam biti potrebno političko strpljenje i mnogo mudrosti", kazao je Pahor.

Predizborne ankete davale su prednost Janši, no analitičari su procenjivali da će Janša teško uspeti da sklopi koaliciju sa nekom od stranaka i formirati vladu.

XS
SM
MD
LG