Linkovi

Slovačka druga članica NATO-a koja šalje Ukrajini borbene avione


MIG 29 snimljen iznad vojne baze u Slovačkoj, arhiva
MIG 29 snimljen iznad vojne baze u Slovačkoj, arhiva

BRATISLAVA - Vlada Slovačke odobrila je da se Ukrajini pošalje 13 aviona MIG-29 iz sovjetske ere. Slovačka je druga članica NATO-a, posle Poljske, koja je odlučila da ispuni zahtev Kijeva i pošalje svoje borbene avione.

Premijer Eduard Heger je, obrazlažući odluku, rekao da je njegova vlada na "pravoj strani istorije".

Poljska je u četvrtak objavila da će Ukrajini poslati više od deset migova, od kojih će četiri biti isporučena narednih dana. I Poljska i Slovačka su već nagovestile da su spremne da izađu u susret zahtevima Ukrajine i pošalju im avione.

Heger je rekao da je ovaj potez dogovorio u koordinaciji sa Poljskom, Ukrajinom i ostalim saveznicima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je slanje aviona još jedan primer da članice NATO-a "povećavaju nivo direktnog učešća u konfliktu".

"Isporuka opreme neće imati uticaj na ishod specijalne vojne operacije, ali će možda doneti još više nesreće Ukrajini i njenom narodu", rekao je Peskov.

Slovačka će dobiti 200 miliona evra od EU kao kompenzaciju i još nepoznatu količinu oružja od SAD, koja vredi 700 miliona evra, za avione koje šalje Ukrajini, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije tražio do zapadnih zemalja da im daju borbene avione, ali se NATO ustručavao da ne bi eksalirao svoju ulogu u konfliktu.

U reakciji na najavu Poljske, iz Bele kuće je saopšteno da odluka neće uticati na predsednika Džoa Bajdena koji odbija da pošalje američke borbene avione F-16 Ukrajini.

Ukrajina će odmah moći da koristi migove, bez potrebe za obučavanjem vojske.

XS
SM
MD
LG