Linkovi

Poljska prva NATO članica koja šalje Ukrajini borbene avione


ARHIVA - Lovci MiG 29 učestvuju u vježbama u Poljskoj (Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP)
ARHIVA - Lovci MiG 29 učestvuju u vježbama u Poljskoj (Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP)

Poljski predsjednik Andžej Duda rekao je u četvrtak da njegova zemlja planira da Ukrajini pošalje desetak lovaca MiG-29, čime bi postala prva NATO članica koja bi pozitivno odgovorila na hitni zahtjev ukrajinske vlade da joj se obezbijede ratni avioni.

Duda je rekao da će Poljska predati četiri ratna aviona sovjetske proizvodnje "narednih nekoliko dana", te da je ostalim letjelicama potrebno servisiranje i da će biti poslate kasnije. Poljska riječ koja se koristi da objasni broj aviona može da znači da će ih biti između 11 i 19, prenijela je agencija Asošijeted pres.

Duda je na koneferenciji za novinare sa češkim predsjednikom Petrom Pavelom naveo da su avioni stari "ali u dobrom stanju". Nije međutim precizirao da li će ostale zemlje uraditi isto, mada je Slovačka već navela da će svoje "migove", koje ne koristi, poslati Ukrajini.

Portparol poljske vlade u srijedu je rekao da su neke zemlje takođe obećale da će Kijevu poslati iste avione, ali ih nije imenovao.

NATO članice za sada oklijevaju da Ukrajini pošalju borbene avione, uprkos čestim apelima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prije ruske invazije, Ukrajina je imala nekoliko desetina aviona MiG-29, koje je naslijedila posle kolapsa Sovjetskog Saveza, ali nije jasno koliko ih je još u funkciji posle više od godinu borbi.

Rasprava da li bi Ukrajini, koja nije članica alijanse, trebalo poslati borbene avione počela je prije godinu, ali NATO strahuje od moguće eskalacije rata.

Duda je rekao da će avione, koji se šalju Ukrajini, poljske vazduhoplovne snage nadomjestiti južnokorejskim letjelicama FA-50 i američkim F-35.

Poljska je takođe bila prva NATO članica koja je prošlog mjeseca Kijevu poslala tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

Poljska je jedan od ključnih saveznika u ukrajinskoj krizi. U toj zemlji su raspoređene hiljade američkih vojnika, a takođe je primila više ukrajinskih izbjeglica od bilo koje druge države.

Godinama je trpjela ruske invazije i okupacije i dalje strahuje od Rusije uprkos tome što je članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG