Linkovi

Skoro dva miliona novih prijava za nadoknadu nezaposlenima prošle nedelje


Čovek prolazi pored izloga prodavnice u Ilinoisu, koja ne radi zbog Kovida 19 (Foto: AP)
Čovek prolazi pored izloga prodavnice u Ilinoisu, koja ne radi zbog Kovida 19 (Foto: AP)

Tempo prijava za nadoknadu nezaposlenima u SAD ponovo je opao u protekloj nedelji, saopštio je Sekretarijat za rad, dok mnogi američki poslodavci polako otvaraju svoje biznise, koje su bili primorani da zatvore zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, uprkos tome što pojedine prodavnice, restorani i druge delatnosti ponovo zapošljavaju radnike i - uz restrikcije i ograničenja - primaju mušterije, milion i 880 hiljada radnika zatražilo je pomoć, pošto je izgubilo posao u nedelji zaključno 30. majem, što znači da Kovid 19 nastavlja da nanosi štetu najvećoj svetskoj ekonomiji.

Radi se ipak o najmanjem broju nedeljnih prijava još od sredine marta, kada su vlade američkih saveznih država izdale direktive o masovnom zatvaranju. Ukupno 42,5 miliona radnika tražilo je nadoknade za nezaposlene od početka pandemije, što je više od četvrtine radne snage SAD, koja broji 164 miliona.

Trenutni broj nazaposlenih radnika je nepoznat, jer su se neki od radnika koji su se prijavili za nadoknade prethodnih nedelja, sada vratili na posao, s obzirom da su svih 50 država počele da ubalažavaju restuikcije, mada stepen ublažavanja varira od države do države, pa čak i od grada do grada.

Stopa nezaposlenosti u aprilu bila je 14,7 odsto, a ekonomski stručnjaci prognoziraju da bi u petak, kada vlada objavljuje podatke za maj, taj broj mogao da bude oko 20 odsto.

Međutim, usled masovnih protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja prošle nedelje u Mineapolisu, i brojnih sukoba policije i demonstranata, problem nezaposlenih nije privukao veliku pažnju poslednjih dana.

Broj žrtava koronavirusa u SAD je prevazišao 109 hiljada, ubedljivo najviše u svetu, a zdravstveni stručnjaci predviđaju da će još desetine hiljada umreti u narednim mesecima. Međutim, predsednik SAD Donald Tramp, koga u novembru očekuje borba za reizbor sa bivšim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, predviđa veliki ekonomski oporavak.

Tramp skoro nikad javno ne pominje strašno loše brojeve u vezi sa nezaposlenošću, ali je u sredu poslao poruku preko Tvitera:

“Sve sam više uveren da je naša ekonomija u ranim fazama snažnog povratka. Ne slažu se svi sa mnom, ali ja u to ne sumnjam. Pazite šta će biti u septembru, oktobru, novembru. Sledeća godina biće jedna od najboljih ikad, a pogledajte berzu SADA!”

Međutim, koronavirus imao je ogroman uticaj na američku ekonomsku aktivnost, s obzirom da je blizu 30 kompanija podnelo zahtev za zaštitu od bankrotstva u maju, dok su neke najavile da će se zauvek zatvoriti.

Vlada tvrdi da se ekonomija smanjila za 4,8 odsto u prvom kvartalu, ali to je bilo pre nego što je postao poznat pun efekat pandemije, koji će se preciznije ogledati u podacima za period od aprila do juna.

Predsedavajući američke Centralne banke Džerom Pauel upozorio je da bi američka ekonomija mogla da prođe kroz višegodišnju recesiju ukoliko se ne usvoji dodatna pomoć radnicima, ali Tramp i republikanski zakonodavci ne žele da razgovaraju o tome, dok se ne utvrdi koliko je već usvojena pomoć pomogla ekonomiji.

XS
SM
MD
LG