Linkovi

Škole u Njujorku se otvaraju u decembru


Jedna od njujorških javnih škola na Menhetnu (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)
Jedna od njujorških javnih škola na Menhetnu (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)

Njujorške javne škole ponovo će biti otvorene od ponedeljka 7. decembra – i u taj proces će prvo ući ustanove osnovnog obrazovanja, najavio je gradonačelnik Bil de Blazio.

Da bi učenicima bio odobren dolazak u školu potrebno je da potpišu saglasnost za testiranje – ili da raspolažu obrazloženjem o izuzeću od testiranja koje je potpisao lekar.

Škole, koje čine najveći deo državnog obrazovnog sistema, zatvorene su pre nešto manje od dve nedelje kada je procenat pozitivnih osoba na Kovid 19 premašio 3 odsto – što je prema dogovoru gradonačenika i sindikata obrazovanja bio signal da se dolazak dece i nastavnika u škole obustavi, kao i da se pređe na onjaln nastavvu.

Sada imamo novi pristup jer ima mnoštvo dokaza u kolikoj meri škole mogu biti bezbedne”, rekao je de Blazio – dodavši da se pređađnja mera koja je podrazumevala procenat od 3 odsto ukida.

U učionice će se 7. decembra vratiti i deca koja se pripremaju za predškolsku nastavu, dok će ona sa posebnim potrebama u školskim objektima biti od 10. decembra.

De Blazio je ukazao da će se učenici starijih razreda i srednjoškolci u klupe vratiti u kasnijem terminu koji još nije određen.

Mnoge porodice odlučile su se da njihova deca pohađaju onlajn nastavu. Inače, grad je ponudio mogućnost takozvanog mešovitog učenja, po sistemu u kom bi deca nekoliko dana nedeljno provela u školama, a nekoliko kod kuće.

XS
SM
MD
LG