Linkovi

Kamera za ranu dijagnozu raka kože


Kamera za detektovanje raka kože
Kamera za detektovanje raka kože

Lekari iz Centralne bolnice univerziteta u Helsinkiju testiraju novu ručnu kameru zbog mogućnosti da ustanovi rane faze raka kože

Naučnici u Finskoj razvili su kameru koja može da pomogne pri ustanovljavanju rane faze raka kože, nevidljivog golim okom. Oni kažu da, rana klinička ispitivanja veoma lagane hiperspektralne kamere, obećavaju.

Lekari iz Centralne bolnice univerziteta u Helsinkiju testiraju novu ručnu kameru zbog mogućnosti da ustanovi rane faze raka kože, nečega što ne može da se dostigne uobičajenom tehnologijom.

Istraživači kažu da kamera, male težine, može da pravi uvećane spektralne snimke testiranih delova sa samo nekoliko sekundi, naglašavajući razliku između zdravog i potencijalno kanceroznog tkiva. Doktorka Nora Neitanmaki Pertu kaže da su kancerozne naslage često okružene problematičnim oblastima koje nije lako uočiti.

“U okolini tih naslaga može da bude još više naslaga kao što su podkliničke naslage i to je ono što želimo da uradimo sa spektralnim snimcima. Želimo da uočimo sve podkliničke naslage i sada možemo da ih vidimo pre tretmana. A, posle tretmana ponovo napravimo snimke cele oblasti kako bi proverili da li je nešto ostalo.”

Kamera pravi snimke u 3 De tehnologiji, pokazujući sve slojeve kože i različite vrste tkiva. Snimci se zatim obrađuju u kompjuteru koji ustanovljava tačnu poziciju i veličinu tumora. Kamera je napravljena u Ve Te Te tehničkom istraživačkom centru u Finskoj, a klinička istraživanja sprovedena su u nekoliko bolnica u zemlji.

Ilka Polonen, student medicine na univerzitetu Jivaskila kaže da je taj aparat veoma precizna digitalna kamera. Njeni snimci se beleže na do 70 uskih talasnih dužina, u poređenju sa tri koje koristi obična kamera.

"Hiperspektralna kamera je veoma slična običnoj digitalnoj kameri, osim što normalna digitalna kamera hvata tri velika snopa talasnih dužina - R, G i B, odnosno crveni, zeleni i plavi deo spektra. Ova kamera hvata talasne dužine od 500 milimetara do 850 nanometara.”

Istraživači navode da nova dijagnostička kamera ima prednosti u odnosu na ranije tehnike, kao što su Raman spektroskopija u kojoj su uzorci kože osvetljeni laserskim snopom. Široki opseg kamere od 12 kvadratnih centimetara, omogućava da se brzo ustanovi i napravi mapa kenceroznih tkiva na velikim delovima kože.

Takođe može da ustanovi nejasno ocrtane granice tumora kože, koji mogu da se razviju u rak. Proces snimanja mogao bi potencijalno da umanji šanse za povratak tumora tako što će omogućiti njegovo potpuno uklanjanje tokom operacije. Ako klinički testovi budu uspešni, biće potrebno još deset godina pre nego što kamera bude mogla da se masovno proizvodi.

XS
SM
MD
LG