Linkovi

SAD i Nemačka zajedno u borbi protiv antisemitizma i negiranja Holokausta


Američki državni sekretar Entoni Blinken (L) i nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas potpisuju sporazum o pokretanju Dijaloga SAD i Nemačke o holokaustu, pored spomenika žrtvama holokausta u Berlinu (Foto: AP/Markus Schreiber)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (L) i nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas potpisuju sporazum o pokretanju Dijaloga SAD i Nemačke o holokaustu, pored spomenika žrtvama holokausta u Berlinu (Foto: AP/Markus Schreiber)

Sjedinjene Države i Nemačka pokrenule su u četvrtak novu inicijativu za suzbijanje alarmantnog porasta antisemitizma i negiranja Holokausta širom sveta.

Vlade dve zemlje najavile su početak Dijaloga SAD i Nemačke o Holokaustu čiji cilj je da se preokrene trend koji je dobio veću podršku tokom pandemije koronavirusa, u svetlu naglog rasta političkog populizma širom Evrope i u Sjedinjenim Državama. Dijalog omogućava razvoj instrumenata za podučavanje mladih i drugih o zločinima koje su počinili nacisti i njihovi saradnici.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, nemački šef diplomatije Hajko Mas i nekoliko preživelih Holokausta prisustvovali su pokretanju projekta kod Spomenika ubijenim Jevrejima u Evropi, u Berlinu. Svi su govorili o povezanosti negiranja Holokausta, revizionizma i neznanja sa porastom antisemitizma, kao i sa širim problemom diskriminacije manjina.

"Negiranje Holokausta i drugi oblici antisemitizma često su povezani sa homofobijom, ksenofobijom, rasizmom, drugim oblicima mržnje. Takođe je poklič za one koji pokušavaju da unište naše demokratije, što smo videli u obe naše zemlje i što često prethodi nasilju", poručio je Blinken.

Mas je naglasio da je važno da Nemačka - kako je rekao "zemlja počinilaca" - preuzme vodeću ulogu u projektu.

"Proteklih godina, videli smo da antisemitizam i rasizam pogađaju naše društvo. Samo pomislite na žute zvezde koje su se nosile na protestima protiv mera za suzbijanje Kovida, bujicu antisemitskih teorija zavere na internetu, napade na sinagoge i Jevreje koji žive u našim zemljama, učesnike nemira ispred Bundestaga ili rulju koju je napala američki Kapitol", naglasio je Mas.

Imajući u vidu da je sve manje direktnih svedočenja o počinjenim zverstvima, Blinken i Mas su naglasili da će novi dijalog rezultirati inovativnim načinima podučavanja mlađih generacija o Holokaustu i događajima koji su doveli do masovnog pogubljenja Jevreja i drugih u nacističkoj Nemačkoj i drugim mestima.

"Holokaust nije bio nagli pad, već postepeni silazak u tamu", istakao je američki državni sekretar.

XS
SM
MD
LG