Linkovi

Izjave saučešća u SAD i sećanja na britansku kraljicu, Bajden ide na sahranu


Zastava Sjedinjenih Država na jarbolu Bele kuće spuštena na pola koplja u znak žaljenja zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge, u Vašingtonu, 8. septembra 2022.
Zastava Sjedinjenih Država na jarbolu Bele kuće spuštena na pola koplja u znak žaljenja zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge, u Vašingtonu, 8. septembra 2022.

U Sjedinjenim Državama vlada žalost zbog smrti britanske kraljice, vladarke sa najdužim stažom od svih monarha, dok su predsednici i političari odavali priznanje jedinstvenom životu i dostignuća kraljice Elizabete Druge.

"Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II bila je više od monarha. Ona je definisala eru. U svetu stalnih promena, bila je stalno prisustvo i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca", navodi se u saopštenju predsednika Džoa Bajdena i prve dame Džil Bajden.

Predsednik Bajden u petak je rekao da će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete. Bajdenovi su u četvrtak uveče posetili britansku ambasadu u Vašingtonu, gde su se oboje upisali u knjigu žalosti.

Biden, US Officials Mourn Death of Queen Elizabeth II
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

"Žalimo za svima vama", rekao je predsednik osoblju ambasade. "Bila je sjajna dama. Tako sam oduševljen što sam je upoznao".

Bakingemska palata saopštila je u četvrtak popodne da je 96-godišnja monarhkinja mirno preminua u zamku Balmoral u Škotskoj. Nasledio ju je njen najstariji sin Čarls, sada kralj.

Bivši predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel Obama takođe su pisali o sećanju na kraljicu u saopštenju od četvrtka.

"Kao i mnogi, Mišel i ja smo zahvalni što smo bili svedoci predanog vođstva Njenog Veličanstva, i zadivljeni smo njenim nasleđem neumorne, dostojanstvene javne službe", rekli su.

Bivši predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija Tramp takođe su objavili saopštenje.

"Kakva veličanstvena i lepa dama je bila - nije bilo nikog poput nje", napisali su.

Tokom kraljičine 70-godišnje vladavine, radila je sa 14 američkih predsednika, počevši od Harija S. Trumana. Više puta je dočekana u Sjedinjenim Državama u zvaničnim posetama, uključujući posetu 1976. povodom obeležavanja dvestogodišnjice SAD; 1991. kada je govorila na zajedničkoj sednici Kongresa; i 2007. godine, kada je posetila Virdžiniju da obeleži 400 godina od osnivanja Džejmstauna. Bilo je to prvo stalno englesko naselje u Americi.

"Kraljica Elizabeta je ponudila vrhunsku klasu u gracioznosti i snazi, moći i staloženosti. Njen izvanredan život i vođstvo nastaviće da inspirišu mlade žene i devojke u javnoj službi, sada i za generacije koje dolaze", rekla je u saopštenju predsedavajuća Predstavničkim domom SAD Nensi Pelosi.

"Lično, bila mi je čast da budem u Domu tokom njenog istorijskog obraćanja Kongresu 1991. godine i pozdravim je kao govornicu u njenoj važnoj poseti Sjedinjenim Državama 2007. godine, koja je produbila poseban odnos između naših naroda", dodala je Pelosi.

Planirana rezolucija

Predstavnički dom će sledećeg utorka doneti rezoluciju o žalosti u čast kraljice. Pelosi je naložila da se zastave iznad američkog Kapitola vijore na pola koplja zbog smrti kraljice.

"Tokom 70 dugih godina, od posledica Drugog svetskog rata pa do 21. veka, preko 15 različitih premijera, kroz velike trijumfe i velike izazove, kraljičino stabilno vođstvo čuvalo je zemlju koju je volela. Uprkos tome što je provela skoro tri četvrtine veka kao jedna od najpoznatijih i najcenjenijih osoba na planeti, kraljica se pobrinula da njena vladavina nikada ne bude zapravo u vezi sa njom samom", rekao je lider manjine u Senatu Mič Mekonel u saopštenju.

Britain’s Queen Elizabeth Dies Aged 96
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

"Kraljica je oličavala suštinu britanskog liderstva tokom više od sedam decenija i ostavlja ponosno nasleđe služenja svom narodu i nepokolebljivog prijateljstva i poštovanja prema Sjedinjenim Državama", rekao je predsednik Senatskog odbora za spoljne poslove Bob Menendez u saopštenju u četvrtak.

Mnogi članovi Kongresa lično su upoznali kraljicu i rado je se sećali u izjavama u četvrtak.

"Dobro se sećam njene posete San Francisku 1983. godine kada sam bila gradonačelnica", rekla je demokratska senatorka Dajan Fajnstajn. "Provela sam vreme sa kraljicom u simfonijskoj sali Dejvis i otkrila da je ljubazna i fina, divna predstavnica svoje nacije. Kraljice Elizabete će se mnogi rado sećati i nedostajaće im, a moje misli su sa njenom porodicom i narodom Ujedinjenog Kraljevstva".

Kraljičin rad na globalnom nivou pohvaljen je i u Njujorku, u Ujedinjenim nacijama.

"Kraljica Elizabeta II bila je široko cenjena zbog njene milosti, dostojanstva i posvećenosti širom sveta. Bila je uverljivo prisustvo tokom decenija velikih promena, uključujući dekolonizaciju Afrike i Azije i evoluciju Komonvelta", naveo je u saopštenju Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

"Kraljica Elizabeta Druga bila je dobar prijatelj Ujedinjenih nacija i dva puta je posetila naše sedište u Njujorku, u razmaku od više od pedeset godina. Bila je duboko posvećena mnogim dobrotvornim i ekološkim ciljevima i dirljivo je govorila delegatima na COP26 klimatskim pregovorima u Glazgovu".

Anita Pauel iz Glasa Amerike doprinela je pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG