Linkovi

Predstavnički dom SAD ukorio poslanicu Rašidu Tlaib zbog izjave o Izraelu i Hamasu


Arhiva - Članica Kogresa Rašida Tlaib iz Mičigena drži govor pred pristalicama demokratskog predsedničkog kandidata, senatora Bernija Sandersa, tokom kampanje u Klivu, Ajova, 31. januara 2020.
Arhiva - Članica Kogresa Rašida Tlaib iz Mičigena drži govor pred pristalicama demokratskog predsedničkog kandidata, senatora Bernija Sandersa, tokom kampanje u Klivu, Ajova, 31. januara 2020.

Predstavnički dom je u utorak izrekao je javnu opomenu demokratskoj predstavnici iz Mičigena Rašidi Tlaib – jedinoj palestinskoj Amerikanki u Kongresu, zbog njene retorike o ratu između Izraela i Hamasa. Takav ukor se retko izriče i korak je pred isključenje iz Predstavničkog doma.

Sporna je bila rečenica koju je Tlaib ranije izrekla: "Od reke pa do mora, Palestina će biti slobodna", koja se u nekim krugovima tumači kao poziv na uništenje Izraela.

Glasanje rezultatom 234 "za" i 188 "protiv" usledilo je nakon što se dovoljno demokrata pridružilo republikancima u osudi Tlaib. Ova članica Kogresa u tri mandata dugo je bila na meti kritika zbog svojih stavova o višedecenijskom sukobu na Bliskom istoku.

Debata pred izrizanje opomene bila je emotivna i intenzivna. Republikanski poslanik Rič Mekormik iz Džordžije podstakao je tu meru kao odgovor na, kako je rekao, to što je Talib promovisala antisemitsku retoriku.

Rekao je da je ona "iznela neverovatne laži o našem najvećem savezniku, Izraelu, i napadu 7. oktobra".

Uz druge demokrate koji su stajale na njenoj strani, Tlaib je branila svoj stav, rekavši da "neće biti ućutkana i neće dozvoliti da se iskrive njene reči".

Ona je dodala da je njena kritika jevrejske države uvek bila usmerena na njenu vladu i njeno vođstvo pod premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Važno je razdvojiti ljude i vladu", rekla je ona. "Ideja da je kritikovanje vlade Izraela antisemitizam postavlja veoma opasan presedan. I korišćeno je da se ućutkaju različiti glasovi koji se zalažu za ljudska prava širom naše zemlje".

Ta kritika je dostigla nove visine nakon što su 7. oktobra u napadu Hamasa, koji SAD smatraju terorističkom organizacijom, poginule stotine Izraelaca, uz veliki broj povređenih.

Tlaib, koja ima porodicu na Zapadnoj obali, našla se na udaru žestokih kritika pošto nije odmah osudila Hamas nakon napada.

Sve demokrate su u početku stale uz Tlaib i pomogle joj da "preživi" glasanje o prvoj rezoluciji o osudi njene retorike, prošle nedelje. Ali od tada, mnoge njene kolege, uključujući istaknute jevrejske članove Kongresa, postali su više konfliktno nastrojeni spram njene retorike o ratu, posebno zbog slogana koji je često koristila i koji se smatra da poziva na iskorenjivanje Izraela.

Na kraju, više od 20 demokrata pridružilo se republikancima u izglasavanju izricanja ukora Rašidi Tlaib.

Dok je većina u obe stranke istorijski čvrsto stajala na strani Izraela, u Demokratskoj stranci su se pojavile podele oko američkog odgovora.

Poslanik Bred Šnajder, demokrata iz Ilinoisa, koji je glasao sa republikancima za izricanje ukora, rekao je da veruje da je važno raspravljati o sloganu "Od reke pa do mora".

"To nije ništa drugo nego poziv na uništenje Izraela i ubistvo Jevreja", rekao je jevrejski demokrata. "Uvek ću braniti pravo na slobodu govora. Tlaib ima pravo da kaže šta god želi." Dodao je: "Ali to ne može ostati bez odgovora".

Opomena nema nikakav praktičan efekat, ali se izriče javno i dok opomenuti mora da stoji dok mu se izriče ukor.

Tlaib je druga žena, muslimanka-amerikanka u Kongresu, koja je ove godine zvanično opomenuta zbog kritike Izraelu.

Članica Kongresa Ilhan Omar, demokratskinja iz Mineote, udaljena je u februaru iz Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma zbog sličnih komentara koje je dala o Izraelu.

Demokrate na levici su kritikovale stav predsednika Džoa Bajdena i pozvale ga da postavi uslove za podršku SAD Izraelu, jer se u agresivnoj izraelskoj vojnoj kampanji povećava broj poginulih Palestinaca.

Mnoge demokrate i neki republikanci koji su se protivili ukoravanju Tlaib istakli su slobodu govora i upozorili na presedan koji će ova opomena stvoriti.

"Ova rezolucija ne samo da degradira naš Ustav, već i pojeftinjuje značenje discipline u ovom telu za ljude koji zapravo počine nezakonite radnje kao što su mito, prevara, nasilni napad i tako dalje", rekao je predstavnik Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda koji je branio Tlaib protiv rezolucije u utorak uveče.

Druga rezolucija članice kongresa Maržori Tejlor Grin, republikanke iz Džordžije, kojom se Talib osuđuje, takođe je bila zakazana za proceduralno glasanje u utorak kasno uveče. Ali ta mera je stavljena na čekanje nakon što je Mekormikova rezolucija o osudi stavljena na konačno glasanje.

Tlaib je sada 26. osoba koju je Predstavnički dom ikada ukorio, a druga ove godine. Republikanci su u junu glasali za ukoravanje demokrate Adama Šifa iz Kalifornije zbog komentara koje je dao pre nekoliko godina o istragama o vezama tadašnjeg predsednika Donalda Trampa sa Rusijom.

Dok je Predstavnički dom bio pod kontrolom demokrata, republikanski poslanik Pol Gosar iz Arizone je 2021. godine bio osuđen jer je tvitovao animirani video koji ga prikazuje kako mačem udara demokratsku poslanivu Aleksandriju Okasio-Kortez iz Njujorka. A demokratski predstavnik Čarli Rendžel iz Njujorka je 2010. osuđen zbog ozbiljnog finansijskog prekršaja i lošeg ponašanja u kampanji.

XS
SM
MD
LG