Linkovi

Izveštaj: U SAD rast antisemitskih incidenata za skoro 400 odsto od početka rata Izraela i Hamasa


ARHIVA - Propalestinski i proizarelski demonstranti tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023.
ARHIVA - Propalestinski i proizarelski demonstranti tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023.

Antisemitski incidenti u Sjedinjenim Državama porasli su za oko 400 odsto tokom nešto više od dve nedelje, otkako je izbio rat na Bliskom istoku, kada je palestinska islamistička grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, saopštila je u sredu grupa koja se zalaže za borbu protiv širenja mržnje Liga protiv defamacije (ADL).

Podaci ove organizacije – koji su pokazali porast antisemitskih incidenata u SAD od 388 odsto između 7. i 23. oktobra u odnosu na prethodnu godinu – objavljeni su u trenutku kada amerčke vlasti prate situaciju u vezi sa sa unutrašnjim pretnjama, usled sukoba na Bliskom istoku.

ADL-ov Centar za ekstremizam saopštio je da preliminarni podaci pokazuju 312 prijavljenih antisemitskih incidenata u SAD od 7. do 23. oktobra, uključujući uznemiravanje, vandalizam i napad.

Oko 190 njih je direktno povezano sa ratom između Izraela i Hamasa.

Među primerima koje je naveo ADL bili su navodni fizički napad, nasilne onlajn poruke, posebno na platformi za razmenu poruka Telegram i skupovi na kojima je "ADL pronašao eksplicitnu ili snažnu implicitnu podršku Hamasu i/ili nasilju nad Jevrejima u Izraelu".

U istom periodu 2022. godine, ADL je zabeležio 64 antisemitska incidenta u SAD, od kojih su četiri bila povezana sa Izraelom.

Antisemitizam je već bio u porastu u SAD pre rata. Skoro 3.700 antisemitskih incidenata je zabeleženo 2022. godine, više nego bilo koje godine otkako je ADL počeo da prati problem 1979.

"Kada izbije sukob u Izraelu, uskoro slede antisemitski incidenti u SAD i širom sveta", rekao je izvršni direktor ADL Džonatan Grinblat, pozivajući vlasti da obezbede bezbednost i podršku jevrejskim zajednicama.

Američki sekretarijat za pravosuđe saopštio je da prati rastuće pretnje Jevrejima i muslimanima usred sukoba. Predsednik Džo Bajden osudio je antisemitizam i islamofobiju.

U napadu Hamasa 7. oktobra poginulo je više od 1.400 ljudi, a u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu posle toga, zaključno sa utorkom, 24. oktobrom, ubijeno je više od 5.700 Palestinaca, prema tvrdnjama zvaničnika Gaze.

XS
SM
MD
LG