Linkovi

Gradonačelnik Njujorka proglasio vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja


Zdavstve ni radnici rade pomažu ljudima da se registruju za primanje vakcijne protiv majmunskih boginja na punktu za vakcinaciju, 26. jula 2022.
Zdavstve ni radnici rade pomažu ljudima da se registruju za primanje vakcijne protiv majmunskih boginja na punktu za vakcinaciju, 26. jula 2022.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je vanredno stanje zbog širenja majmunskih boginja.

"Ova naredba će ojačati naše postojeće napore da edukujemo, vakcinišemo, testiramo i lečimo što je moguće više Njujorčana i obezbediće odgovor cele vlade na ovu epidemiju", rekao je Adams u saopštenju objavljenom uz uredbu.

Uredba dozvoljava Adamsu da suspenduje lokalne zakone i privremeno nametne nova pravila za kontrolu širenja epidemije.

Slično tome, guvernerka Keti Hočul je prošlog petka u državi proglasila vanrednu situaciju u slučaju katastrofe. Ona je ranije najavila da će u narednih četiri do šest nedelja federalna vlada podeliti 110.000 doza vakcine državi pored 60.000 već podeljenih.

Od ponedeljka, Njujork je prijavio 1.472 slučaja majmunskih boginja prema podacima na veb stranici NIC Health.

U saopštenju u subotu kojim se proglašava vanredno stanje javnog zdravlja u gradu, Adams i komesar za zdravlje Ešvin Vasan procenili su da bi oko 150.000 Njujorčana moglo biti u opasnosti od infekcije majmunskim boginjama.

Broj slučajeva nastavlja da raste širom zemlje. Njujork trenutno ima najveći broj zabeleženih slučajeva majmunskih boginja među 50 država, a sledi Kalifornija sa 799 slučajeva u petak, izveštava CDC. Gradonačelnik San Franciska London Brid proglasio je u četvrtak vanredno stanje.

Iako je Kalifornija podelila više od 25.000 doza vakcine, guverner Gevin Njusom je u intervjuu za KTVU-TV prošle nedelje rekao da država "nije ni blizu pozicije u kojoj treba da budemo".

Brzo širenje majmunskih boginja širom sveta izazvalo je uzbunu u poslednjih nekoliko meseci. Od maja je prijavljeno više od 22.000 slučajeva u 80 zemalja, uprkos tome što se virus prirodno javlja samo u centralnoj i zapadnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija je 23. jula proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja.

XS
SM
MD
LG