Linkovi

SZO: Pandemija majmunskih boginja malo verovatna


Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne veruje da će širenje majmunskih boginja van Afrike dovesti do pandemije, rekla je zvaničnica SZO u ponedeljak i dodala da i dalje nije jasno da li zaražene osobe, koje nemaju simptome, mogu da inficiraju druge.

Više od 300 navodnih i potvrđenih slučajeva majmunskih boginja - obično blage bolesti koja se širi bliskim kontaktom i može da izazove simptome slične gripu i osip i otoke na koži - registrovano je u maju, uglavnom u Evropi.

SZO razmatra da li se širenje te bolesti može označiti kao "potencijalna vanredna situacija u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou". Takva oznaka, koja se koristila za kovid 19 i ebolu, pomogla bi da se ubrza istraživanje i finansiranje da se bolest suzbije.

Na pitanje da li postojeće žarište majmunskih boginja ima potencijal da preraste u pandemiju, visoka zvaničnica programa SZO za vanredne situacije Rozamund Luis odgovorila je: "Ne znamo, ali ne mislimo da je to slučaj. U ovom trenutku nismo zabrinuti u pogledu globalne pandemije".

Luis je navela je su ograničene informacije o tome da li ljudi, koji su asimptomatični, mogu da prenesu bolest.

Većina slučajeva registrovana je u Evropi - a ne u centralnoj i zapadnoj Africi gde su majmunske boginje endemska bolest - i nije povezana sa putovanjem. Za sada nisu prijavljeni smrtni slučajevi.

Naučnici pokušavaju da utvrde uzrok naglog rasta zaraženih, dok su zdravstvene vlasti navele da postoji određeni stepen prenošenja u zajednici. Neke zemlje počele su da nude vakcine bliskim kontaktima potvrđenih slučajeva.

Britanska zdravstvena agencija saopštila je u ponedeljak da zaraženi majmunskim boginjama mogu da se izoluju kod kuće, ako se dovoljno dobro osećaju, i da bi trebalo da ograniče bliski kontakt sa drugima dok se ne zacele rane po telu koje bolest može da izazove.

Agencija je navela da je rizik po opštu populaciju od virusa i dalje nizak, te da je najveći rizik od prenošenja kroz direktan kontakt sa inficiranima.

XS
SM
MD
LG