Linkovi

Zaposlenost u SAD iznad očekivanja, stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto


Arhiva - Kandidati za posao popunjavaju formulare na sajmu zapošljavanja, 10. juna 2022, u Majamiju.
Arhiva - Kandidati za posao popunjavaju formulare na sajmu zapošljavanja, 10. juna 2022, u Majamiju.

Američki poslodavci zaposlili su mnogo više radnika nego što se očekivalo u julu, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na najniži nivo od pre pandemije od 3,5 odsto što, kako ocenjuje agencija Rojters, predstavlja najvidljiviji dokaz da privreda nije u recesiji.

Platni spiskovi koji se ne bave poljoprivredom povećali su se za 528.000 radnih mesta prošlog meseca, saopštio je Sekretarijat za rad u svom izveštaju o zapošljavanju u petak.

Podaci za jun su više revidirani kako bi pokazali 398.000 otvorenih radnih mesta umesto ranije prijavljenih 372.000.

To je obeležilo 19. mesec zaredom proširenja platnih spiskova. Stopa nezaposlenosti je u junu iznosila 3,6 odsto.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će se platni spiskovi uvećati za 250.000 radnih mesta i da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na 3,6 odsto. Procene su se kretale od čak 75.000 do čak 325.000 radnih mesta.

Izveštaj o zapošljavanju dao je sliku prilično zdrave ekonomije uprkos uzastopnim kvartalima kontrakcije bruto domaćeg proizvoda. Potražnja za radnom snagom je smanjena u sektorima osetljivim na kamatne stope kao što su stanovanje i maloprodaja, ali avio kompanije i restorani ne mogu da nađu dovoljno radnika.

Povećanje broja radnih mesta moglo bi da održi pritisak na Federalne rezerve da na svom sledećem sastanku u septembru isporuče treće povećanje kamatne stope od 75 baznih poena, iako bi mnogo toga zavisilo od inflacije.

Američka centralna banka je prošle nedelje podigla referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena. Povećala je tu stopu za 225 baznih poena od marta.

Ekonomija se smanjila za 1,3 odsto u prvoj polovini, uglavnom zbog velikih oscilacija u zalihama i trgovinskog deficita koji je povezan sa zapetljanim globalnim lancima snabdevanja.

XS
SM
MD
LG