Linkovi

Kongres traži od EU da proglasi Korpus iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju


ARHIVA - Na ovoj fotografiji koju su objavile Kopnene trupe Revolucionarne garde 17. oktobra 2022, vide se vojnici u stavu mirno tokom manevara u severozapadnom Iranu
ARHIVA - Na ovoj fotografiji koju su objavile Kopnene trupe Revolucionarne garde 17. oktobra 2022, vide se vojnici u stavu mirno tokom manevara u severozapadnom Iranu

Dvostranačka grupa od više od 130 članova američkog Kongresa potpisala je zajedničko pismo u kom poziva Evropsku uniju da proglasi Korpus Iranske revolucionarne garde (IRGC) terorističkom organizacijom.

U pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju, zakonodavci su rekli da je Iran "vodeći državni sponzor terora" i da je IRCG decenijama "slobodno i otvoreno sprovodio zavere protiv građana u zemljama širom EU".

"Razumemo pravne složenosti uključene u označavanje IRGC kao terorističke organizacije u skladu sa Zajedničkim stavom 931 zakona EU i u potpunosti cenimo potrebu da ovu odluku donese sudski ili 'ekvivalentni nadležni organ'", rekli su zakonodavci. "Ali imajući u vidu rastuću pretnju koju Iran predstavlja za zemlje članice EU i njihove građane, pozivamo vas da se ovim pitanjem pozabavite što je moguće hitnije".

U pismu se takođe navodi studija Centra za borbu protiv terorizma u Vest Pointu u kojoj se zaključuje da je Iran "podsticao najmanje 33 zavere za praćenje, otmicu ili ubistvo građana u Evropi" tokom poslednjih pet godina.

Borelj je rekao da pre označavanje IRGC terorističkom grupom sud u bar jednoj državi članici EU mora prvo da joj izrekne osuđujuću presudu.

Sjedinjene Države su IRGC proglasile terorističkom grupom 2019.

Tekst je prenet sa stranice Glasa Amerike na persijskom jeziku. Neke informacije stigle su od Rojtersa.
XS
SM
MD
LG