Linkovi

SAD se neće povući iz Sirije uprkos smrtonosnim napadima


Arhiva - Načelnik Združenog generalštaba Vojske SAD, general Mark Mili, razgovara sa pripadnicima američkih snaga u Siriji, tokom nenajavljene posete američkoj vojnoj bazi, 4. marta 2023.
Arhiva - Načelnik Združenog generalštaba Vojske SAD, general Mark Mili, razgovara sa pripadnicima američkih snaga u Siriji, tokom nenajavljene posete američkoj vojnoj bazi, 4. marta 2023.

Sjedinjene Države neće odustati od svog skoro osmogodišnjeg angažovanja u Siriji, gde se bore protiv ostataka Islamske države, uprkos prošlonedeljnim napadima na američke snage od strane milicije koju podržava Iran, saopštila je u ponedeljak Bela kuća.

Jednosmerni ofanzivni dron udario je 23. marta na američku bazu u Siriji, ranivši pet američkih vojnika i još jednu osobu, te ubišvi jednog Amerikanca.

To je izazvalo uzvratne vazdušne napade SAD i razmene vatre za koje je sirijska grupa za praćenje rata saopštila da su u njima ubijena tri pripadnika sirijske vojske, 11 sirijskih boraca u provladinim milicijama i pet nesirijskih boraca koji su bili povezani sa vladom.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da nije upoznat sa dodatnim napadima u poslednjih 36 sati, ali je upozorio: "Ostaćemo na oprezu".

Kirbi je takođe podsetio na opaske Džoa Bajdena u petak, u kojima je predsednik upozorio Iran da će Sjedinjene Države delovati snažno da bi zaštitile Amerikance.

"Nije bilo promene u američkom prisustvu u Siriji kao rezultat onoga što se dogodilo poslednjih dana", rekao je Kirbi, dodajući da će se misija protiv Islamske države nastaviti:

"Neće nas odvratiti napadi ovih militantnih grupa".

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u nedelju udare SAD, navodeći da je Vašington lagao o tome šta je meta i obećavši da će "okončati američku okupaciju" svoje teritorije.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova takođe je osudilo udare, optužujući američke snage da gađaju "civilne lokacije".

Američke snage su prvi put raspoređene u Siriji tokom kampanje administracije predsednika Baraka Obame protiv Islamske države, u partnerstvu sa grupom koju predvode Kurdi pod nazivom Sirijske demokratske snage. U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika, većina na istoku zemlje.

Pre najnovijih napada, američke trupe u Siriji bile su pod napadom grupa koje podržava Iran oko 78 puta od početka 2021, prema podacima Vojske SAD.

Iran je bio velika pristalica sirijskog predsednika Bašara Asada tokom 12-godišnjeg sukoba u Siriji.

Iranske proksi milicije, uključujući libansku grupu Hezbolah i proteheranske iračke grupe, imaju vlast u delovima istočne, južne i severne Sirije i u predgrađima oko prestonice Damaska.

XS
SM
MD
LG