Linkovi

Studija Pentagona: Vojni piloti i posade na zemlji češće obolevaju od raka


Na fotografiji koju je obezbedila Beti Simen, vidi se pilot borbenog mornaričkog aviona A-6 Intrude, mornarički kapetan Džim Simen, koji je preminuo od raka u 61. godini života.
Na fotografiji koju je obezbedila Beti Simen, vidi se pilot borbenog mornaričkog aviona A-6 Intrude, mornarički kapetan Džim Simen, koji je preminuo od raka u 61. godini života.

Studija Pentagona je otkrila visoku stopu razboljevanja od raka među vojnim pilotima i po prvi put pokazala da obolevaju i članovi posada na zemlji, koje dosipaju gorivo, održavaju i lansiraju te letelice.

Podatke su dugo tražili penzionisani vojni avijatičari koji su godinama upozoravali o velikom broju članova vazdušnih i zemaljskih posada za koje su znali da imaju rak. Govoreno im je da su ranije vojne studije otkrile da nisu izloženi većem riziku od opšte populacije u SAD.

U jednogodišnjoj studiji o skoro 900.000 pripadnika službe koji su leteli ili radili na vojnim avionima između 1992. i 2017. godine, Pentagon je otkrio da članovi posade imaju 87 odsto veću stopu melanoma i 39 odsto veću stopu raka štitne žlezde. Muškarci su imali 16 odsto veću stopu obolevanja od raka prostate, a žene 16 odsto veću stopu obolevanja od raka dojke. Ukupno, avionske posade su imale 24 odsto veću stopu dobijanja raka svih vrsta.

Studija je pokazala da su zemaljske posade imale 19 odsto veću stopu obolevanja od raka mozga i nervnog sistema, 15 odsto veću stopu raka štitne žlezde i devet odsto veću stopu raka bubrega, dok su žene imale sedam odsto veću stopu raka dojke. Ukupna stopa karcinoma svih vrsta bila je tri odsto veća.

Izveštaj sadrži i dobre vesti. Zemaljske i vazdušne posade imale su daleko niže stope raka pluća, a vazdušne posade su takođe imale niže stope raka bešike i debelog creva.

Podaci su upoređivali pripadnike vojske sa opštom populacijom SAD, nakon prilagođavanja starosti, pola i rase.

Pentagon je saopštio da je nova studija jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih do sada. Ranija studija je posmatrala samo vojne pilote i otkrila neke veće stope raka, dok je ova proučavala sve službe i posade u vazduhu i na kopnu. Čak i sa širim pristupom, Pentagon je upozorio da će stvarni broj slučajeva raka verovatno biti još veći zbog nedostataka u podacima, za koje su naveli da će ih otkloniti.

Studija "dokazuje da je odavno prošlo vreme da lideri i kreatori politika pređu sa skepticizma na verovanje i aktivnu pomoć", rekao je penzionisani pukovnik vazduhoplovnih snaga Vins Alkazar, član Udruženja pilota-lovaca Red River Veli, koje je lobiralo kod Pentagona i u Kongresu za pomoć. Alkazar je član odbora za medicinska pitanja ovog udruženja.

Studiju je zahtevao Kongres u zakonu o odbrani iz 2021. Sada, pošto su utvrđene veće stope, Pentagon mora da sprovede još veće istraživanje kako bi pokušao da shvati zašto se posade razboljevaju.

Izolovanje potencijalnih uzroka je teško, a Pentagon je naveo da ova studija "ne podrazumeva da vojna služba u vazduhoplovnoj ili zemaljskoj posadi izaziva rak, jer postoji više potencijalnih zbunjujućih faktora koji se ne mogu kontrolisati u ovoj analizi", kao što su porodične istorije, pušenje ili upotreba alkohola.

Posade su dugo tražile od Pentagona da pažljivo pogleda neke od faktora okruženja čijim su uticajima izloženi, kao što su mlazno gorivo i rastvarači koji se koriste za čišćenje i održavanje delova aviona, senzori i njihovi izvora energije u prednjim delovima aviona, kao i radarski sistemi na palubama brodova na koje avioni sleću.

Kada bi se mornarički kapetan Džim Simen vratio kući sa smene na nosaču aviona, njegova oprema bi zaudarala na avionsko gorivo, kaže njegova udovica Beti Simen. Pilot A-6 Intrudera umro je 2018. u 61. godini od raka pluća. Beti Simen još uvek ima njegovu opremu koja i dalje miriše na gorivo, "što volim", rekla je.

Ona i drugi se pitaju da li postoji veza. Rekla je da su članovi posade razgovarati o tome kako čak i sistemi za vodu na brodu mirišu na gorivo.

Takođe je navela da ona i drugi imaju pomešana osećanja o tome da konačno u podacima vide ono što su godinama sumnjali u vezi sa rakom u vazduhoplovstvu, ali što"ima potencijal da učini mnogo dobrog što se tiče rane komunikacije, ranog otkrivanja".

Studija je otkrila da kada članovima posade bude dijagnostikovan rak, veća je verovatnoća da će preživeti nego pripadnici opšte populacije. Prema studiji, razlog je to što im se bolest dijagnostikuje ranije zbog redovnih obaveznih medicinskih pregleda, zbog čega je veća verovatnoća da će biti boljeg zdravlja, a zbog zahtevane vojne fizičke spremnosti.

Pentagon je priznao da studija ima praznine koje su verovatno dovele do prikazivanja umanjenog broja slučajeva obolevanja od raka.

Baza podataka vojnog zdravstvenog sistema korišćena u studiji nema pouzdane podatke o raku sve do 1990. godine, tako da možda nije uključila pilote koji su u prethodnim decenijama leteli mlaznjacima rane generacije.

Studija takođe nije uključila podatke o raku iz Odeljenja za boračka pitanja ili državnih registara raka, što znači da nije obuhvatila slučajeve bivših članova posade koji su se razboleli nakon što su napustili vojni medicinski sistem.

"Važno je napomenuti da bi se rezultati studije možda razlikovali da su bili uključeni dodatni stariji bivši pripadnici vojske", navodi se u studiji. Da bi to popravio, Pentagon će sada uzeti podatke iz tih registara kako bi ih dodao ukupnom broju.

Druga faza studije će pokušati da utvrdi uzroke. Predlog zakona iz 2021. zahteva od Sekretarijata za odbranu ne samo da identifikuje "kancerogene otrovne materije ili opasne materijale povezane sa vojnim letovima", već i da odredi tip aviona i lokacije na kojima su služile posade kod kojih je bolest dijagnostikovana.

Nakon što se njen muž razboleo, Beti Simen ga je pitala da li bi izabrao drugačije, znajući da je njegovo službovanje možda povezano sa rakom.

"Ja sam otvoreno pitala Džima. A on je, bez oklevanja, rekao: 'Ipak bih uradio to isto'".

XS
SM
MD
LG