Linkovi

Crna Gora: Većina iz 2020. slavi slabljenje Đukanovićeve partije, DPS poziva na izbore


Lokalni izbori u Crnoj Gori (Photo: VOA)
Lokalni izbori u Crnoj Gori (Photo: VOA)

Dan nakon održanih lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština, političke grupacije - pobjednice izbora 2020, koje su i u nedelju osvojile većinu u 11 od 14 opština u kojima se glasalo, poručile su da pad povjerenja u DPS pokazuje da je “stigla demokratija”.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je na novinarima da se “23. oktobra desio novi 30. avgust”, ističući da su završeni lokalni izbori pokazali da su DPS i njegovi koalicioni partneri izgubili vlast u najvećem broju crnogorskih opština.

"… a da će naša koalicija, koja nije bila na vlasti niti u jednoj od 14 opština u kojoj su bili lokalni izbori, od večeras vršiti vlast ili biti ključni nosilac vlasti u najvećem broju opština”, rekao je Bečić i dodao da “nakon više od 20 godina klasičnog političkog ropstva, možemo da kažemo da je demokratija stigla i na teritoriju glavnog grada i da ćemo biti jedan od činilaca nove vlasti u Podgorici”.

URA: Sačuvali biračko tijelo

Iz Građanskog pokreta URA, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, čiji odbornici u podgoričkom parlamentu neće biti neophodni prosrpskoj većini da formira vlast, rekli su da imaju razloga za zadovoljstvo, jer su sačuvali biračko tijelo.

“U mnogim opštinama gdje nijesmo bili zastupljeni u lokalnom parlamentu sada imamo svoje predstavnike, dok je u nekim opštinama rezultat u odnosu na prethodne izborne cikluse bolji”, rekli su iz URA-e.

U toj partiji navode da su “kao ozbiljan politički subjekat koji gleda u budućnost”, u prethodnom periodu donio “nepopularne, ali ispravne odluke koji znače bolje društvo, prestanak politike podjela i mržnje, oštar obračun sa kriminalom i korupcijom”.

“Stali smo na čelo fronta protiv mafije i ne namjeravmo da odstupimo do kraja. Politika DPS-a i BEMAX koalicije poražena je i ovog puta, a sada je vrijeme da se intezivnije posvetimo unutrašnjem jačanju i istrajnom radu usmjerenom ka boljem životu svih naših građana”, navodi pored ostalog URA u saopštenju.

DPS: Sportni legitimitet većine iz 2020.

Iz DPS-a predsjednika Mila Đukanovića, koja je juče izgubila većinu u Podgorici i još deset opština u kojima je vršila vlast, saopšteno je da su rezultati najava izbornog procesa na državnom nivou, koji smatraju neizbježnim.

Prema ocjeni te partije, preliminarni rezultati jučerašnjih izbora, koji su izraz volje skoro pola biračkog tijela, “pokazuju da su opozicione stranke i one koje su van parlamenta, osvojile većinu glasova”.

“To jasno ukazuje na sporni legitimitet većine iz 2020. godine i potrebu da se što prije organizuju državni izbori, kako bi se zaustavilo politički nakaradno stanje, u kojem stranka koja ima nekoliko procenata i njen lider, zloupotrebljavaju institucije i vlast”, navodi se u saopštenju.

U DPS-u ističu da su, samostalno ili sa koalicionim partnerima, jedini politički subjekat koji ima odbornike u svih četrnaest opština, a u većini opština politički subjekt sa najvećim brojem glasova.

“U Podgorici, iako nemamo apsolutnu većinu, broj odbornika liste koju je predvodio Ivan Vuković je skoro dvostruko veći od sljedeće liste, u Bijelom Polju smo osvojili vlast, u Baru takođe, u Plavu je naša lista osvojila apsolutnu većinu”, navode iz DPS-a i dodaju da su u Tivtu partija sa ubjedljivo najviše odbornika, u Danilovgradu najjača politička partija, da su u Kolašinu osvojili najviše glasova, dok na Žabljaku imaju najviše odbornika.

Oni su pozvali sve “sve političke subjekte koji ne grade svoj program na mržnji, već na razvoju Crne Gore, njenoj evropskoj perspektivi i jačanju građanskog društva, na formiranje postizbornih koalicija”, na dogovor o formiranju postizbornih koalicija.

Medojević: DPS nestaje, njegova pogubna politika se širi

Lider Pokreta za promjene, člana Demokratskog fronta, Nebojša Medojević rekao je da DPS nestaje, ali da se njegova pogubna politika širi.

"DPS, kao interesna grupacija, se urušava čim nemaju vlast. Birači DPS-a su glasali za njih, uglavnom, zbog interesa. Nesta vlasti, nesta i birača!”, rekao je Medojević, ali i ocijenio da se “problem, međutim, samo uvećava”.

Prema njegovoj ocjeni, politiku i sistem “vrijednosti” koje je DPS baštinio 30 godina nasleđuju drugi, a prije svih, kako je rekao, ultra-populistički pokret "Evropa sad".

“Isti odnos prema pogubnom neoliberalnom ekonomskom modelu, sklonost korupciji i tolerisanju šverca i kriminala. Ista poslušnost globalnoj dubokoj državi i stranim interesima", naveo je Medojević.

On smatra da je Crna Gora “brod koji pod vođstvom DPS-a curi na sve strane i ide prema ledenom brijegu”, kao i da "Crna Gora ne treba samo promjenu kapetana”, već i “promjenu kursa”.

“Kad udarimo u ledenu santu, biće kasno!", poručuje Medojević.

Policija: 49 prijava

U međuvremenu, Uprava policije saopštila je da joj je, tokom izbornog dana prijavljeno 49 događaja u različitim opštinama u kojima su se održavali lokalni izbori, a koji su se odnosili na dešavanja u vezi sa izborima.

Prema saopštenju policije, najviše prijava na regularnost, izbora zabilježeno u Šavniku, gdje će glasanje na pet mjesta biti ponovljeno - 14 i Bijelom Polju 11, dok policiji u Zeti, Plužinama i Žabljaku nisu prijavljivani događaji u vezi sa jučerašnjim lokalnim izborima.

"S tim u vezi, policija je u Šavniku podnijela osam krivičnih prijava protiv 14 osoba (sedam krivičnih djela povreda prava glasanja i jedno krivično djelo sprječavanje održavanja glasanja), a u toku su i mjere i radnje sa nadležnim tužilaštvom u odnosu na jedan predmet", navode iz Uprave policije i dodaje da je u Baru, Kolašinu i Plavu u vezi sa tri događaja podnijela tri prekršajne prijave protiv tri osobe.

XS
SM
MD
LG