Linkovi

Vujović o lokalnim izborima: Evropa sad - najveći dobitnik, fijasko partija koje čine vladu


ARHIVA - Zlatko Vujović (Foto: RFE/RL/Savo Prelevic
ARHIVA - Zlatko Vujović (Foto: RFE/RL/Savo Prelevic

Politički analitičar i programski direktor podgoričkog Centra za monitoring Zlatko Vujović kazao je da su “rezultati lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština očekivani, osim kada su posrijedi izbori u Podgorici”.

On navodi da je “najveći dobitnik pokret 'Evropa sad', koji predvode Jakov Milatović i Milojko Spajić, bivši ministri u vladi Zdravka Krivokapića, kojoj je izglasano nepovjerenje u februaru 2022.

Stranke koje čine vladu u tehničkom mandatu su, kaže Vujović , doživjele fijasko.

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Crnoj Gori pokazuju da je Demokratska partija socijalista (DPS) sa koalicionim partnerima osvojila vlast u Baru, Bijelom Polju i Plavu. Koalicija oko DPS-a, koju je predvodio dosadašnji gradonačelnik Ivan Vuković u glavnom gradu osvojila je 38,1 odsto glasova, dok su ostale liste ukupno osvojile 57,1 procenata. Na taj način Demokratska partija socijalista, posle 24 godine, gubi mjesto gradonačelnika u Podgorici.

“Rezultat koalicije okupljena oko Demokratske partije socijalista je veliki podbačaj. Očekivalo se da DPS neće osvojiti vlast, ali se očekivalo da će imati značajno bolji rezultat i pokazati da se oporavio u Podgorici”, kaže Vujović za Glas Amerike.

Najviše razloga za zadovoljstvo ima, kaže Vujović, pokret “Evropa sad” koji predvode bivši ministri u vladi Zdravka Krivokapića Jakov Milatović i Milojko Spajić, a koji je u Podgorici osvojio više od 20 odsto glasova.

On u vezi sa tim navodi da “ukoliko bi sličan rezultat bio na državnom nivou, onda bi govorili o potpunom preslaganju političke scene u Crnoj Gori”.

“U takvoj situaciji, partije koje su dobile većinu na izborima 2020. imaće značajno manje, uz to da imamo jednu novu snagu koja je proistekla iz vlade koja je bila rezultat promjena 2020, ali snagu koja u nekim stvarima, na neki način, pravi distance u odnosu na partije koje su, recimo, okupljene oko Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore…”, navodi Vujović.

Vujović kaže da je Evropa sad “ izuzetno bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, što je, kako smatra, može staviti u “prosrpski blok”.

“Njihovi birači, međutim, nisu to. Taj pokret je, kroz insistiranje na prozapadnoj orjentacii, uspio da uzme veliki broj procrnogorskih, prozapadnih birača u Crnoj Gori”, navodi Vujović i naglašava da je “pitanje kako će se oni dalje kretati”.

Vujović takođe kaže da “lideri pokreta 'Evropa sad' zapadnim partnerima žele da pošalju poruku da su prozapadno orjentisani”, ali je, kako navodi, “pitanja koliko je to realno i stvarno”.

“Iz razloga što je riječ o ministrima koji su bili lojalni premijeru koji je bio prosrpski, da ne kažemo i proruski orjentisan, i sa druge strane ukoliko uđu u kolaciju sa otvoreno proruski orjentisanim DF-om, koji je značajno ojačao na ovim lokalnim izborima, ili Demokratama koje prate DF u tome, onda se postavljla pitanje da li će oni ići u tom smjeru, ili će stvarno biti prozapadno orjentisani”, kazao je Vujović.

Vujović ukazuje da su “partije koje čine vladu u tehničkom mandatu, SNP i GP URA, doživjele fijasko na lokalnim izborim u Crnoj Gori”.

“Njima se definitivno ne ide na parlamentarne izbore. Sa druge strane, Demokratska Crna Gora i DF mogu se nadati lošim rezultatima. Demokrate su pretrpjele velike gubitke u nekim opštinama, DF je ostvario dobar rezultat, ali on je daleko od onoga što su ostvarili na parlamentarnim izborima 2020”, kaže Vujović i dodaje da je “DPS ostvario rezultat koji ga ne ohrabruje da ide na izbore”.

Vujović kaže da je Evropa sad jedini akter na političkoj sceni koji priželjkuje da odmah ide na izbore na državnom nivou. Podsjeća, međutim, da taj pokret nema poslanike u Skupštini Crne Gore.

“Da li će DPS i dalje da gura vanredne parlamentarne izbore u što skorije vrijeme, ili će korigovati svoje izborne strategije, ja to ne znam u ovom trenutku. Nije im dobar momenat”, kaže Vujović i ocjenjuje da su “što skoriji izbori neophodnost kako bi se razriješila trenutna politička situacija”.

“Ovi što sada vrše vlast , 41 poslanik, oni nemaju puni legitimitet, vladi je izglasano nepovjerenje, tako da što prije treba stvoriti uslove za vanredne parlamentarne izbore“, poručuje Vujović.

XS
SM
MD
LG