Linkovi

Još jedna demokratska članica Kongresa dovela u pitanje Bajdenovu sposobnost da vodi kampanju


Američki predsednik Džo Bajden dolazi na razgovar sa pristalicama i volonterima tokom kampanje u izbornoj kancelariji za Bajden-Haris kampanju u Harisburgu, Pensilvanija, 7. jula 2024.
Američki predsednik Džo Bajden dolazi na razgovar sa pristalicama i volonterima tokom kampanje u izbornoj kancelariji za Bajden-Haris kampanju u Harisburgu, Pensilvanija, 7. jula 2024.

Još jedna demokratska američka senatorka dovela je u pitanje sposobnost predsednika Džoa Bajdena da pokrene "energičnu" kampanju za reizbor nakon njegovog lošeg učinka u debati protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa prošlog meseca.

Senatorka Peti Marej iz severozapadne države Vašington objavila je saopštenje u ponedeljak tokom svoje predizborne kampanje u kojoj kaže da predsednik Bajden "mora da učini više" da ubedi birače u "ozbiljnu pretnju" koju Tramp predstavlja za zemlju ako bivši republikanski predsednik bude pobedio na novembarskom izborima.

Marej je izrazila "duboko uvažavanje i veliko poštovanje" za Bajdena i njegovo "istorijsko" obavljanje predsedničke funkcije. Ali je rekla da "moramo da vidimo mnogo snažnijeg i energičnijeg kandidata u predizbornoj kampanji u bliskoj budućnosti kako bi on ubedio birače da je dorastao tom poslu".

"U ovom kritičnom trenutku za našu zemlju", rekla je Marej, "predsednik Bajden mora ozbiljno da razmotri najbolji način da sačuva svoje neverovatno nasleđe i obezbedi ga za budućnost".

Izjava Peti Marej podseća na izjavu njenog kolege, senatora Marka Varnera iz južne države Virdžinije, koji je ranije u ponedeljak izdao saopštenje u kojem kaže da je "predsednik dužan da agresivnije iznese svoj argument američkom narodu i da čuje direktno od šire grupe glasove o tome kako najbolje sprečiti da se Trampovo bezakonje vrati u Belu kuću".

Više predstavnika Demokratske stranke u Predstavničkom domu javno je pozvalo 81-godišnjeg Bajdena da prekine svoju kampanju za reizbor. Mnogi drugi su privatno izneli isto mišljenje otkako je Bajden - koji je i izgledao, i zvučao iscrpljeno - više puta gubio tok misli tokom sučeljavanja licem u lice sa Trampom 27. juna.

Demokratski senator Mark Vorner rekao je u saopštenju u ponedeljak popodne da bi još jedan Trampov mandat bio opasan za vladavinu prava i demokratiju.

FILE - Kogresmen Mark Varner, 8. marta 2023.
FILE - Kogresmen Mark Varner, 8. marta 2023.

Ali on je dalje rekao da je "dužnost predsednika da agresivnije iznese svoj slučaj američkom narodu i da čuje direktno od šire grupe glasove o tome kako najbolje sprečiti da se Trampovo bezakonje vrati u Belu kuću“.

Oba doma Kongresa su u periodu između zasedanja i kogresmeni se vraćaju u grad u ponedeljak po prvi put nakon Bajdenovog lošeg učinka u debati.

Kongresmen Adam Smit, visokorangirani član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je u saopštenju od ponedeljka: "Predsednikov loš učinak u debati je alarmantan za posmatranje i američki narod je jasno stavio do znanja da ga više ne vidi kao kredibilnog kandidata koji bi služio još četiri godine kao predsednik".

Bajden se, međutim, opire pozivima da ispadne iz trke, poručivši da ga samo "Svemogući Gospod" može izbaciti.

On je demokratskim poslanicima, dok su se vraćali u Vašington sa praznika Dan nezavisnosti 4. jula, rekao da se "pitanje kako da se krene napred postavlja već više od nedelju dana. I vreme je da se završi".

Arhiva - Predsednik Džo Bajden, desno, i republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp, stoje tokom pauze u predsedničkoj debati koju je organizovao CNN u Atlanti, Džordžija, 27. juna 2024.
Arhiva - Predsednik Džo Bajden, desno, i republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp, stoje tokom pauze u predsedničkoj debati koju je organizovao CNN u Atlanti, Džordžija, 27. juna 2024.

On je rekao da je "jedini posao" stranke da pobedi Trampa, koji je bio predsednik od 2017. do početka 2021. i koji je izgubio na poslednjim nacionalnim izborima od Bajdena pre četiri godine.

"Imamo 42 dana do Demokratske konvencije i 119 dana do opštih izbora" 5. novembra, naveo je Bajden u pismu. "Svako slabljenje odlučnosti ili nedostatak jasnoće oko zadatka koji je pred nama samo pomaže Trampu i šteti nama. Vreme je da se okupimo, krenemo napred kao ujedinjena stranka i pobedimo Donalda Trampa".

Bajdenovim pismom demokratama u Kongresu započela je ključna sedmica za njega dok pokušava da spase svoju petodecenijsku političku karijeru i svoju kampanju 2024.

Tramp, koji treba da bude nominovan za republikanskog predsedničkog kandidata na nacionalnoj konvenciji svoje stranke u gradu Milvokiju na srednjem zapadu sledeće nedelje, izbio je ispred Bajdena u brojnim nacionalnim anketama i anketama u ključnim državama političkog bojnog polja. Takmičenje, međutim, ostaje tesno i nestabilno, naizgled podložno dobrim i lošim trenucima za oba kandidata.

Spekulacije o Bajdenovom kognitivnom zdravlju su se intenzivirale nakon što su novinske kuće u ponedeljak objavile da je dr Kevin Kanard, lekar iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Volter Rid koji je specijalizovan za lečenje Parkinsonove bolesti, poremećaja centralnog nervnog sistema koji utiče na kretanje, posetio Belu kuću najmanje osam puta od 2022, prema evidenciji posetilaca Bele kuće.

Otkriće o posetama dr Kanarda Beloj kući izazvalo je intenzivnu i često ljutu polemiku između novinara i sekretarke za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer o tome da li se predsednik leči od Parkinsonove bolesti.

Kasno u ponedeljak uveče, dr Kevin O'Konor, Bajdenov lični lekar, objavio je noćnu izjavu preko Žan-Pjer u kojoj potvrđuje da je Kanard obavljao neurološki pregled Bajdena tokom svakog od njegova poslednja tri godišnja pregleda, poslednji put u februaru, i da nije otkrio dokaz postojanja Parkinsonove bolesti ili bilo kojeg drugog neurološkog problema.

O’Konor je objasnio da je Kanard obavljao redovne neurološke preglede na medicinskoj klinici u Beloj kući "kao podršku hiljadama aktivnih članova dodeljenih za podršku operacijama Bele kuće".

Bajden bi trebalo da bude domaćin sastanka NATO, glavnog vojnog saveza Zapada, koji počinje u utorak u Vašingtonu, a u četvrtak će održati retku samostalnu konferenciju za novinare.

Ketrin Gipson, novinarka Glasa Amerike, doprinela je pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG