Linkovi

Neredi na Golanskoj visoravni


Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni, 5. juni, 2011.
Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni, 5. juni, 2011.

Izraelski vojnici su danas otvorili vatru na palestinske demonstrante koji su se probili kroz žičanu ogradu između Sirije i Golanske visoravni koja je pod izraelskom okupacijom. Sirijski mediji izveštavaju da je šest demonstranata poginulo, a da su desetine ranjene.

Demonstranti su obeležavali 44. godišnjicu arapskog poraza u bliskoistočnom ratu, 1967, prkoseći izraelskim upozorenjima da ne prilaze graničnoj ogradi. Izrael je u tom ratu osvojio Golansku visoravan od Sirije.

Izraelska vojska optužuje sirijske vlasti da su podstakle današnje nerede, da bi skrenule pažnju sa narodnog ustanka u zemlji. Izraelski funkcioneri kažu da su odlučni da spreče ponavljanje prošlomesečnih smrtonosnih demonstracija, tokom kojih su hiljade Palestinaca pokušale da pređu izraelsku granicu iz Sirije i Libana.

Ti protesti su bili održani na godišnjicu osnivanja države Izrael. Istovremeno, izraelski premijer Benmjamin Netanjahu je izjavio da razmatra inicijativu Francuske vlade za obnovu mirovnih razgovora sa Palestincima. On je saopštio Kabinetu da bi najpre hteo da razmotri predlog sa Sjedinjenim Državama.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe, koji je prošle nedelje posetio i Izrael i Zapadnu obalu, predložio je da izraelski i palestinski pregovarači dođu krajem idućeg meseca na mirovnu konferenciju u Parizu.

XS
SM
MD
LG