Linkovi

Izrael napao iranske ciljeve u Siriji


Raketna vatra vićena iz Damaska, Sirija, 10. maja 2018.
Raketna vatra vićena iz Damaska, Sirija, 10. maja 2018.

Izrael je saopštio u četvrtak da su njegovi borbeni avioni napali desetine vojnih ciljeva unutar Sirije tokom noći, kao odgovor na raketni napad iranskih snaga na Golansku visoravan, koju je okupirao Izrael.

Izraelska vojska saopštila je da su vazdušni napadi bili fokusirani na obaveštajne ispostave, skladišta oružja i logističke centre i da su avioni takođe uništili nekoliko sirijskih protivvazdušnih sistema.

Takođe je upozoreno da se "neće dozvoliti da iranska pretnja bude uspostavljena u Siriji" i da će sirijska vlada biti smatrana odgovornom za "sve što se događa na njenoj teritoriji".

Ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je na bezbednosnoj konferenciji da je Izrael napao "gotovo svu iransku infrastrukturu u Siriji". Dodao je, "nadam se da smo okončali ovo poglavlje i to su svi razumeli".

Iran je saveznik Sirije i njegova vojska podržava predsednika Bašara al Asada.

Rusija, drugi Asadov podržavalac, pozvala je obe strane - i Izrael, i Iran - na uzdržanost, dok je francuski predsednik Emanuel Makron pozvao na deeskalaciju između dve strane.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvestila je da su izraelski napadi pogodili pozicije protivvazdušne odbrane, radarske stanice i skladište municije, dok tvrde da su protivvazdušni sistemi bili u stanju da obore desetine izraelskih raketa.

Izraelski vojnici stoje u senci pored tenka u blizini izraelske granice sa Sirijom, na okupiranoj Golanskoj visoravni, 9. maja 2018.
Izraelski vojnici stoje u senci pored tenka u blizini izraelske granice sa Sirijom, na okupiranoj Golanskoj visoravni, 9. maja 2018.

Izrael krivi iranske Al Kvads snage za ispaljivanje raketa koje su ciljale pozicije izraelske vojske na Golanskoj visoravni i tvrdi da nije počinjena nikakva šteta, niti da je bilo žrtava.

U prošlosti, Izrael je retko komentarisao aktivnosti svoje vojske u Siriji, gde se veruje da je u više navrata izvodio vazdušne napade protiv iranskih snaga.

Izrael je u stanju visoke pripravnosti poslednjih dana, nakon što je Iran zapretio odmazdom zbog serije vazdušnih napada na njegove vojne pozicije unutar Sirije prošlog meseca, u kojima je ubijeno najmanje sedam Iranaca. Iran krivi izrael za te napade, dok Izrael nije ni potvrdio, ni demantovao te napade.

Izraelska obaveštajna služba rekla je očekivala moguću akciju Irana nakon što je predsednik Donald Tramp izveo SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

XS
SM
MD
LG