Linkovi

"Misisipi beba" i dalje uzrok optimizma


Devojčica iz Kambodže, koja je HIV pozitivna tokom molitve sa drugim sunarodnicima ugroženim zbog ovog opakog virusa
Devojčica iz Kambodže, koja je HIV pozitivna tokom molitve sa drugim sunarodnicima ugroženim zbog ovog opakog virusa

Bez obzira što se devojčici koja je po rođenju lečena jakim koktelom antiretroviralnih lekova, posle 27 meseci bez terapije virus HIV vratio, naučnici u SAD - koji su obavili eksperimentalnu studiju - nastavljaju svoje istraživanje do eventualnog otkrića leka za sidu...

Beba u Sjedinjenim Državama koja je bila naizgled izlečena od HIV-a, nakon što je primila jake lekove na rođenju pre četiri godine, sada je pozitivno testirana na virus koji uzrokuje sidu. Dete, poznatije kao Misisipi beba, bilo je glavna vest u svetu pre godinu dana, kada je važno istraživanje o tom slučaju bilo objavljeno, dajući novu nadu za tretmane koji bi mogli da dovedu do leka za sidu. Uprkos neuspehu, američki istraživači udvostručili su napore da stave virus u remisiju na rođenju.

Pre godinu dana, američki medicinski istraživači polagali su velike nade u mogući novi tretman koji bi mogao da pomogne 250 hiljada dece koja se svake godine rode sa virusom koji uzrokuje sidu. Dr Hana Gej bila je svetska vest zbog lečenja Misisipi bebe rođene od majke inficirane HIV-om pre četiri godine. Bebi su bila data tri leka protiv HIV-a odmah nakon što se rodila i mislilo se da je izlečena od virusa.

“Pomislila sam, o bože, lečila sam dete koje nije zapravo inficirano”.

Ali dr Gej i njene kolege dobili su loše vesti u julu, kada su testovi pokazali da je dete sada HIV pozitivno, posle 27 meseci bez tretmana. Dr Entoni Fauči je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

“Ne želim da umanjujem razočaranost, ali kada ste u fazi otkrića u istraživanju, mnogo češće ćete promašiti nego što ćete uspeti”.

Dr Debora Persod zajedno sa svojijm koleginicama Hanom Gej i Katerinom Luzurijagom preispituju istraživanje namenjeno lečenju novorođenčadi od side.

Nju Ingland časopis za medicinu objavio je njihovo istraživanje prošle godine.

Nepokolebana najnovijim zastojem, doktorka Persod se vratila u laboratoriju u potrazi za odgovorima.

“Dok je naše istraživanje usmereno na tretmane Misisipi bebe, imamo proširen spisak u potrazi da saznamo kako da dostignemo ovaj nivo izlečenja kod dece koja nemaju dovoljno sreće da imaju dobrobit od tretmana kao što je imala Misisipi beba”.

Dr Fauči kaže da istraživači sada žele da saznaju zašto se HIV povratio kod Misisipi bebe i kako je ona bila kasnije u stanju da tako dugo preživi sa virusom u povratku.

“Nešto je sprečavalo virus da se vrati. Moramo da saznamo šta je to bilo i takođe šta ga je izazvalo. Ali nema garancija da ćemo doći do izlečenja. Možda se suočavamo sa činjenicom da ćemo morati da ljude podvrgavamo terapiji u nedogled, ali to trenutno ne znamo”.

Doktor Fauči i drugi istraživači AIDS-a kažu da je potrebno još mnogo posla kako bi se poboljšali testiranje i tretmani u nastojanju da se produži remisija HIV-a kod novorođenčadi i pronađe lek protiv side.

XS
SM
MD
LG