Linkovi

Obećavajući tretmani za HIV


U Sjedinjenim Državama objavljene dve studije sa ozbiljnim pomacima u lečenju pacijenata zaraženih virusom HIV.

Naučnici u Sjedinjenim Državama privukli su pažnju zbog dva obećavajuća tretmana, koji bi mogli da dovedu do izlečenja od side.

U studiji objavljenoj u časopisu "Medicinski žurnal Nove Engleske", lekari sa Univerziteta Pensilvanija izdvojili su ćelije krvi deset pacijenata zaraženih HIV-om i primenili tehniku kojom se uklanja protein koji omogućava virusu da se veže za ćelije krvi. Lekari su zatim ubrizgali te ćelije natrag pacijentima i prekinuli njihovu terapiju uzimanja antiviralnih lekova u narednih mesec dana. Virus se vratio kod svih osim kod jednog pacijenta, ali su lekari ustanovili da su tretirane krvne ćelije po svemu sudeći bile zaštćene od virusa.

Rezultati ove studije bi mogli da znače da neki pacijenti inficirani HIV-om ne bi morali svakodnevno da uzimaju lekove za kontrolu infekcije.

Izlečena još jedna beba

Istovremeno, lekari na konferenciji o sidi u Bostonu, juče su saopštili da druga beba u Sjedinjenim Državama koja je rođena sa HIV virusom sada više ne pokazuje znakove virusa, zahvaljujući tome što je podvrgnuta agresivnom tretmanu lekovima neposredno posle rođenja u bolnici u okolini Los Anđelesa prošle godine.

Prvi registrovani slučaj takve vrste prijavljen je u državi Misisipi, gde je devojčica zaražena HIV-om bila podvrgnuta antiviralnim lekovima oko 30 sati pošto je rođena. Lekari su nastavili da tretiraju dete dok nije napunilo 18 meseci, kada je majka prestala da je dovodi na preglede. Kada je majka ponovo počela da je dovodi kod lekara, nekoliko meseci kasnije, oni su ustanovili da nema tragova HIV-a u njenim krvnim ćelijama. Devojčica sada ima tri godine i dalje nije inficirana.
XS
SM
MD
LG